Τζανακόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης εγκαθιδρύει καθεστώς χειραγώγησης της κοινής γνώμης

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής κατατίθεται απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη, που έχει εγκαθιδρυθεί στη χώρα από το 2019 – ένα καθεστώς ειδικών σχέσεων του Μαξίμου με ολιγάρχες και επιχειρηματίες, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Προγράμματος» της ΕΡΤ.

Υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αυστρία υπήρξαν το έναυσμα για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κίνηση, υπενθύμισε ότι «ο καγκελάριος της Αυστρίας και φίλος του κ. Μητσοτάκη, Σεμπάστιαν Κουρτς, παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες για ένα σκάνδαλο που μάλλον μοιάζει με παρωνυχίδα μπροστά σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα». «Ποσό 1 εκατ. ευρώ φέρεται να δόθηκε σε χρηματοδοτήσεις, ώστε ο κ. Κουρτς να μπορεί να χειραγωγεί την αυστριακή κοινή γνώμη με “πειραγμένες” δημοσκοπήσεις αλλά και με διάφορους δημοσιογράφους που είχαν αναλάβει το προσωπικό του λιβάνισμα», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε ασκήσει δριμύτατη κριτική στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα. Οι λίστες Πέτσα, η πρώτη και η δεύτερη, οι χρηματοδοτήσεις στο Enterprise Greece, ώστε να γίνει μια καμπάνια διεθνούς προβολής της χώρας αξίας εκατομμυρίων ευρώ, και φυσικά οι αναθέσεις δημοσίων έργων στον ιδιοκτήτη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Opinion Poll συνθέτουν ένα ψηφιδωτό αδιαφάνειας, διαπλοκής και επιχείρησης χειραγώγησης της κοινής γνώμης», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί, όπως φαίνεται, δεν λειτουργούν», πρόσθεσε, «ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί το σύνολο των στοιχείων των επίμαχων δημοσκοπήσεων της Opinion Poll στη Βουλή, ώστε να μπορέσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να πράξει το θεσμικό της καθήκον».

«Η κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήρθε, επομένως, μετά τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της κυβέρνησης αλλά και μετά αυτό το σημαντικό πολιτικό γεγονός που συνέβη στην Αυστρία», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Υπενθύμισε μάλιστα με νόημα ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκφωνήσει λόγο στην τελετή βράβευσης του κ. Κουρτς για… την προσφορά του στην ελευθερία της ενημέρωσης!».

«Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον πλουραλισμό στην ενημέρωση είναι ενδεικτική», σημείωσε, λέγοντας ότι «από τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη η επιβολή ενός καθεστώτος μονοφωνίας στη συντριπτική πλειονότητα των μέσων μαζικής ενημέρωσης». «Υπάρχει συνεχής προσπάθεια απόκρυψης και αποσιώπησης των θέσεων και των παρεμβάσεων όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του συνόλου της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, λέγοντας ότι «είναι εξίσου ενδεικτικό το ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική φαίνεται πως στηρίζεται από το σύνολο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

Αναφερθείς ειδικότερα στις δημοσκοπήσεις, επισήμανε ότι «πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ο μέσος όρος της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που έδινε το σύνολο των δημοσκοπήσεων, ήταν 15,5 μονάδες, ενώ στην κάλπη τελικά καταγράφηκε διαφορά 8,5 μονάδων». «Μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να έπεσαν σε τόσο μεγάλο βαθμό έξω;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε μάλιστα πως το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε πολλές άλλες προηγούμενες αναμετρήσεις στην κάλπη. «Για όλα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε. Να διερευνηθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε εταιρεία δημοσκοπήσεων, η οποία μέσω των ιδιοκτητών της έχει κάποια ειδική σχέση με την κυβέρνηση», τόνισε.

«Αυτά είναι εύλογα ερωτήματα που τίθενται και μέσα στην κοινωνία», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος )στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3»

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ν’ αρνηθούμε τη συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, για θέματα
που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη
χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται και
προβάλλονται οι δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, από την ίδια μας την επιλογή ν’ αναθεωρήσουμε
το σχετικό  άρθρο του Συντάγματος, για να μπορεί η Αντιπολίτευση  να προκαλεί Εξεταστικές
Επιτροπές, φαίνεται ποια είναι η αντίληψή μας για τον τρόπο λειτουργίας της διαφάνειας και
της λογοδοσίας της Δημοκρατίας. Συνεπώς και δεν έχουμε κανένα θέμα. Βεβαίως, όμως, η
συζήτηση αυτή δεν μπορεί να περιοριστεί σε θέματα που, έτσι κι αλλιώς, έχουν απαντηθεί
πολλές φορές και που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα εργαλειοποιήσει, για να κρύψει την
παταγώδη του αποτυχία στα μεγάλα, στα κεφαλαιώδη που απασχολούν την Πατρίδα και την
κοινωνία. Αφού είναι να συζητήσουμε, θα συζητήσουμε για όλη την περίοδο από το 2015 και
μετά. Και αφού θέλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση να θυμηθούμε συμπεριφορές και
περιστατικά, που είμαι βέβαιος ότι κατέχουν ξεχωριστή θέση στη μνήμη μας, όπως για
παράδειγμα εταιρείες δημοσκοπήσεων που σχετίζονται με Υπουργούς κολλητούς του κ.
Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετακλητούς τους υπαλλήλους ή εταιρείες και εφημερίδες
που προέβαλαν δημοσκοπήσεις, οι οποίες όχι απλώς χαμήλωναν τη διαφορά μεταξύ της Νέας
Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά ψήλωναν και τη Χρυσή Αυγή, λίγες εβδομάδες πριν από
τις εκλογές, με τα γνωστά αναντίστοιχα εκλογικά αποτελέσματα, είμαστε εδώ να τα δούμε και
να τα συζητήσουμε όλα, χωρίς καμία δυσκολία, για όλη την περίοδο από το 2015 μέχρι και
σήμερα.

ΚΙΝΑΛ: “Ναι” σε πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015 -εφ όσον κατατεθεί-  

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι “Για την παράταξή μας σε θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν διλήμματα.

Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας «όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς».

Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές -στο πλαίσιο των ίδιων αρχών- ότι θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση, που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα.