Τουρκία: Είπε το ΝΑΙ για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τούρκος πρόεδρος, Ταγιπ Ερντογάν , μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας την Τετάρτη, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αποκάλυψε ότι την Παρασκευή, οπότε θα επισκεφτεί την Τουρκία  ο πρόεδρος της Φινλανδίας, θα προχωρήσουν με τη διαδικασία ένταξης μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ .

«Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τηρήσουμε το λόγο που έχουμε δώσει. Την Παρασκευή θα συναντηθούμε με τον κ. πρόεδρο (της Φινλανδίας) και θα εκπληρώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε», είπε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το AKP ενδέχεται να φέρει στη βουλή τη διαδικασία της έγκρισης της αίτησης ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η εθνοσυνέλευση λόγω εκλογών στην Τουρκία θα κλείσει στις 7 Απριλίου.

Δεδομένου όμως ότι θα γίνουν εκλογές στη Φινλανδία στις 2 Απριλίου, αναφέρεται ότι η Άγκυρα μπορεί να δώσει έγκριση στο Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Sauli Niinisto, χαιρέτισε τη δήλωση Ερντογάν. Όπως είπε: «Πήρε την απόφασή του για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και τώρα θα συναντηθώ πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του».

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, επίσης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz, ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό είπε ότι: «Προτιμούσαμε να πάρουμε την έγκριση μαζί, να κάνουμε όλο το ταξίδι χέρι με χέρι. Αλλά πάντα έλεγα ότι κάθε μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ λαμβάνει μόνη της μία τέτοια απόφαση και το σεβόμαστε πλήρως αυτό».

πηγή ethnos.gr