Το παραδοσιακό κόσμημα και οι συμβολισμοί του στο Καλαμπάκι

 

 

Η Ασημίνα Ντέλιου γεννήθηκε και κατοικεί στο νησί της Εύβοιας. Έχοντας  πάθος με την ελληνική  παράδοση και τη διάσωσή της, πεποιθήσεις που της μεταδόθηκαν από την γιαγιά της και την εκπαιδευτικό μητέρα της, ασχολήθηκε από νωρίς με τον παραδοσιακό χορό και την έρευνα του λαϊκού πολιτισμού.

Διασώζει από χρόνια με τις φωτογραφίες και με την καταγραφή, προφορικές μαρτυρίες, τη γλώσσα και τα έθιμα  της ιδιαίτερης πατρίδας της, της Εύβοιας, της Ελλάδας γενικότερα, αλλά και ο,τι σχετίζεται με τον ελληνικό πολιτισμό εντός και εκτός συνόρων.

Έχει γράψει δύο βιβλία:

«Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια», εκδ. Φυλάτος, 2014

«Γλώσσα με άρωμα… Βόρειας Εύβοιας», εκδ. ΘΡ, 2017

και τρία e-books της σειράς «Traditional Dress of Greece»  γραμμένα στα αγγλικά.

Το 2014 τιμήθηκε με το Καυταντζόγλειο Βραβείο 2014 της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με τιμητική επιστολή από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για το βιβλίο της «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια».

To 2017 τιμήθηκε με το Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ του Α΄Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Σωματείου «ΕΣΤΙΑ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΩΝ» για το διήγημά της «Η νεράιδα» που σχετίζεται με την ζωή των προγόνων μας και περιλαμβάνεται στο συλλογικό τόμο «Κόκκινη κλωστή δεμένη στων παππούδων την ανέμη…» εκδ. Ινφογνώμων, 2017.

Είναι παντρεμένη με τον Θεοφάνη Ραμιώτη, χρυσοχόο, δημιουργό και συντηρητή ελληνικών παραδοσιακών κοσμημάτων, με τον οποίο μοιράζεται το όραμα να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό μέσω εκθέσεων και βιβλίων σε όλο τον κόσμο.

Η συγγραφέας εργάζεται επίσης ως φυσικοθεραπεύτρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και μέντορας του ΕΚΠΑ και έχει γράψει επίσης βιβλία αυτοβοήθειας πάνω στο βιοποριστικό της επάγγελμα, τη φυσικοθεραπεία.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive