Το ΝΑΤΟ παραδίδει F16 στην Ουκρανία

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», προς την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονυ Μπλίνκεν μιλώντας σε μια εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. «Τα αεροσκάφη αυτά θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως τα F-16 φέρνουν την ειρήνη πιο κοντά.

«Αναμένω ότι ο συνασπισμός μας για τις ικανότητες της πολεμικής αεροπορίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την ένταξη νέων συμμετεχόντων. Τα F-16 φέρνουν τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη πιο κοντά, αποδεικνύοντας ότι ο τρόμος πρέπει να αποτύχει παντού και ανά πάσα στιγμή. Η ομάδα μας συνεχίζει να εργάζεται στην Ουάσιγκτον για την επίτευξη συμφωνιών που ενισχύουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στο X.

Ως «μεγάλο βήμα» περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την τρέχουσα υποστήριξη που προσφέρει η Γερμανία στην Ουκρανία με συστήματα αεράμυνας, καλώντας ταυτόχρονα τους εταίρους του ΝΑΤΟ να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ουκρανίας για επιπλέον συστήματα.