Το ‘Ιδρυμα Μακεδονικού Αγώνα βραβεύει την καθηγήτρια Δήμητρα Συμεωνίδου

Την Δραμινής καταγωγής καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μπρίστολ  Δήμητρα Συμεωνίδου βραβεύει φέτος με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου

Η Δήμητρα Συμεωνίδου είναι τακτική Kαθηγήτρια Σχολής Μηχανικών, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Μαθηματικών, Πανεπιστημίου Μπρίστολ, Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Βιογραφικό της Δήμητρας Συμεωνίδου

Είναι καθηγήτρια στο επιστημονικό αντικείμενο των Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ψηφιακού Μέλλοντος του Μπρίστολ, διευθύντρια του εργαστηρίου Έξυπνου Διαδικτύου, Ακαδημαϊκής Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (TQEC – Temple Quarter Enterprise Campus).

Προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με την ερευνητική της ομάδα το Σεπτέμβριο του 2012, μετά από 15 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου ίδρυσε τη διεθνώς αναγνωρισμένη ομάδα Δικτύων Υψηλών Επιδόσεων (HPN – High Performance Networks Group).

Είναι κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα των οπτικών δικτύων και της οπτικής-ασύρματης σύγκλισης, με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα 5G, ιδρυτή της αρχιτεκτονικής Transport SDN και πρωτοπόρος ερευνήτρια στις υποδομές Smart City («έξυπνη πόλη»).

Prof. Hugh Brady visiting the HPN Group/BIO team, University of Bristol

Σήμερα, προΐσταται / συμμετέχει σε 21 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο και περιλαμβάνουν 45 μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Έχει συμμετάσχει στις συντακτικές ομάδες κορυφαίων περιοδικών και προεδρεύει / προέδρευσε σε επιτροπές, συνέδρια, ομάδες προτυποποίησης και φόρουμ στους σχετικούς φορείς. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας πάνω από 500 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια, κεφάλαια βιβλίων, διάφορα έγγραφα προτυποποίησης και διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης το 1987 και 1989 αντίστοιχα από το Τμήμα Φυσικής. Έλαβε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Essex το 1994 και έπειτα απασχολήθηκε τέσσερα χρόνια στην Alcatel Submarine Networks (ASN), όπου ως αρχιμηχανικός πρωτοστάτησε στην εισαγωγή του WDM σε υποβρύχια συστήματα.

Το 1998 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Essex και στη συνέχεια προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2012) για να ακολουθήσει μακρόχρονη σταδιοδρομία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ίδρυσε δύο νεοσύστατες εταιρείες (start-up): την Ilotron (2000) που έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εξοπλισμού μεταγωγής WDM και στη συνέχεια αποκτήθηκε από την αμερικανική εταιρεία Altamar / Ditech Communications (2001), και την Zeetta Networks (2015), που χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο του Bristol, παρέχοντας λύσεις SDN για έξυπνες πόλεις και δίκτυα επιχειρήσεων.

Είναι πτυχιούχος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών και μελετητής της Βασιλικής Εταιρείας Wolfson.