Το colpo grosso που στήθηκε με τις αλλαγές στις αντικειμενικές

Στην υπηρεσία του ΕΝΦΙΑ οι νέες τιμές – Η κυβέρνηση υποσχόταν μειώσεις, αλλά ετοιμάζει αυξήσεις φόρων – Παίρνει από πολλούς, δίνει σε λίγους – Σε ποιες περιοχές θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ – Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα

Σούπερ φόρους σε απαξιωμένα ακίνητα κρύβουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές της Εφορίας. Παρά τα διαρκή υπερπλεονάσματα (7 δισ. ευρώ πέρυσι και άλλα 43 δισ. έως το 2022) ο εμπαιγμός με τον ΕΝΦΙΑ δεν «καταργείται», αλλά επαυξάνεται. Αν και ήταν δίκαιο, η εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών δεν έγινε πράξη μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις της κυβέρνησης στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αντιθέτως, με προκάλυμμα την ανάγκη εξομοίωσης των αντικειμενικών με τις εμπορικές, οι τιμές της Εφορίας τελικά δεν μειώνονται αλλά αυξάνονται. Και για όσους δεν αυξηθούν από φέτος τα βάρη του ΕΝΦΙΑ, σχεδόν το 80% των ιδιοκτητών ακινήτων συνωστίζεται στο ανώτατο όριο κάθε κλιμακίου φόρου και βρίσκονται πλέον με το ένα πόδι στο επόμενο κλιμάκιο για να υποστούν τις αυξήσεις όταν αλλάξουν ξανά οι τιμές. Από το 2019 δε προκύπτουν και νέα βάρη για τους περισσότερους ιδιοκτήτες, με όλους τους άλλους φόρους ακινήτων, απλώς η αύξηση μετατέθηκε κατά ένα εξάμηνο (από 1.1.2019).

sel7_pinakas-1

Παίρνει από πολλούς, δίνει σε λίγους

Για εισπρακτικούς λόγους (3,2 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΕΝΦΙΑ) και παρά την κρίση στην κτηματαγορά, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται σε «υπερτιμημένα» από την Εφορία ακίνητα, – τα οποία είναι απαξιωμένα όμως στην αγορά. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αντικειμενικές και τις εμπορικές τιμές παραμένει μεγάλη, όπως διαπιστώνουν τόσο οι ιδιοκτήτες, που πολύ θα ήθελαν να πουλούσαν στις τιμές στις οποίες η Εφορία κοστολογεί τα ακίνητά τους, όσο και οι ίδιοι οι εκτιμητές ακινήτων, οι οποίοι κλήθηκαν μέσα σε 20 ημέρες να ψάξουν να βρουν τις πραγματικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα, αλλά, αφού μεσολάβησαν τρεις μήνες «μαγειρέματος», δεν αναγνωρίζουν ούτε οι ίδιοι τις εισηγήσεις τους στις τελικές τιμές που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ούτε 1% των φορολογουμένων δεν θα δει αύξηση. Τα ίδια στοιχεία που επικαλείται, όμως, αποδεικνύουν ότι στέλνει σε 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες τον λογαριασμό των αλλαγών σε αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ. Παραπάνω φόρο για ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν ακόμα και στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Ασπρόπυργο, στην ακριτική Λήμνο και τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Στην πολύπαθη Λέσβο, στις πιο φθηνές περιοχές της Μυτιλήνης, οι τιμές ζώνης αυξάνονται 15% (από 700 σε 800 ευρώ/τ.μ.) και ο κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ κατά 40% (από 2,00 σε 2,80 ευρώ/τ.μ.). Και μπορεί μεν να μην έρθει το τέλος του κόσμου αν 1 στους 6 ιδιοκτήτες πληρώσει 10, ή 50 ή 100 ευρώ παραπάνω ΕΝΦΙΑ -αντί για λιγότερα-, όμως το πραγματικό βάρος των αλλαγών πέφτει κυρίως σε 4.000 φορολογουμένους, τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχρισε νέους «μεγαλοϊδιοκτήτες» αλλάζοντας τις αντικειμενικές.

Τριπλά χαμένοι βγαίνουν όσοι θα υποστούν αυξήσεις στις αντικειμενικές που εκκινούν από 10%-20% σχεδόν σε όλα τα νησιά και φτάνουν μέχρι 50% στην Κερατέα ή και 80% στη Μύκονο (όπου και η ξαπλώστρα μπορεί να κοστίζει 300 ή 500 ευρώ την ημέρα).

Συγκεκριμένα:
Αμεσα θα πληρώσουν 10% ή έως και 200% υψηλότερο κύριο φόρο φέτος όσοι αλλάζουν κλιμάκιο ΕΝΦΙΑ. Ειδικά στις υποβαθμισμένες περιοχές, όπου από 600-700 ευρώ η τιμή ζώνης ξεπερνά τα 750 ευρώ, αυτομάτως ο κύριος φόρος αυξάνεται 40% (από 2 σε 2,80 ευρώ/τ.μ. του ακινήτου).

Οσοι έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα, πιάνονται ευκολότερα πλέον στην παγίδα του συμπληρωματικού φόρου, που υπολογίζεται στη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι με βάση τα τετραγωνικά όπως ο κύριος φόρος. Ακόμα κι αν δεν αλλάξει ο κύριος ΕΝΦΙΑ κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με κάθε αύξηση των τιμών ζώνης αυξάνονται η αντικειμενική αξία τους και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ (0,15%-1,15%) που επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των ακινήτων.

Επίσης, ακόμα και αν δεν αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, η αλλαγή στις αντικειμενικές επηρεάζουν όλους τους άλλους φόρους ακινήτων. Οι αυξήσεις φόρων θα ισχύσουν σε έξι μήνες, από 1/1/2019. Επιπλέον, πολλοί θα χάσουν επιδόματα ή έκτακτες παροχές, εφόσον (και με μόλις 2%-3% αύξηση στην αντικειμενική) η αξία του σπιτιού τους αυξάνεται και ξεπερνά ενδεχομένως τα όρια περιουσίας για τη χορήγησή τους (π.χ. 90.000 ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης).

Αντιθέτως, ωφελημένοι από τις αλλαγές βγαίνουν περίπου 13.000 «πρώην» μεγαλοϊδιοκτήτες. Οι μεγαλύτερες μειώσεις αντικειμενικών τιμών στη χώρα αφορούν τους κατοίκους στο Παλαιό Ψυχικό (33%), στη Βάρη (32%), στην Εκάλη (15%) και στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης (36%).

Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, στο Παλαιό Ψυχικό από 6.250 ευρώ/τ.μ., η τιμή ζώνης μειώνεται σε 4.200 ευρώ. Πριν ο ιδιοκτήτης πλήρωνε βασικό φόρο ΕΝΦΙΑ 13 ευρώ/τ.μ. (2.600 ευρώ τον χρόνο) και φέτος θα πληρώσει 10 ευρώ/τ.μ. (2.000 ευρώ). Για συμπληρωματικό φόρο πριν πλήρωνε επιπλέον 7.900 ευρώ (για αξία ακινήτου 1.250.000 ευρώ), αλλά τώρα μόλις 3.500 ευρώ (για αξία ακινήτου 840.000 ευρώ και λόγω αύξησης του αφορολογήτου από 200.000 σε 250.000 ευρώ). Κερδίζει δηλαδή πάνω από 4.000 ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr