Το Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει θέσεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Νέα υποτροπή μείζονος εμβέλειας στην πολεμική αναμέτρηση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν  βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης στο Καύκασο. Το Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει θέσεις της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατά μήκος της γραμμής αντιπαράθεσης όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων. Κατά το βρετανικό Guardian η επίθεση αυτή οδηγεί στην ενεργοποίηση του πολεμικού μετώπου το οποίο βρισκόταν σε ύπνωση από το 2020.

Η πρόσκαιρη Ειρήνη στην περιοχή του Καυκάσου βρισκόταν υπό την διαρκή επιτήρηση της Ρωσίας.

Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ και άλλες πόλεις του θυλάκου – Το Μπακού καλεί τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Καραμπάχ

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η αντιπροσωπεία που διατηρούν οι αυτονομιστές στην Αρμενία.

Το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Το αζερινό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.

Το υπουργείο κάλεσε τους αμάχους να μείνουν μακριά απ’ αυτούς που χαρακτήρισε θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους που δέχονται επιθέσεις από τις αζερινές δυνάμεις στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Μπακού.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με διάφορα μέρη, περιλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, αναφορικά με την κατάσταση στο Καραμπάχ.

Η Μόσχα θα κάνει σύντομα δήλωση για το θέμα, πρόσθεσε.