Το άλμα του πληθωρισμού κατά 10,2 % τον Απρίλιο

Στο 10,2% σκαρφάλωσε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός, φτάνοντας περίπου στα επίπεδα που είχε βρεθεί στα μέσα της 10ετίας του ’90 με νόμισμα τη δραχμή, κυρίως λόγω των τιμών των ενεργειακών προϊόντων που είναι υπεύθυνες για την αύξηση κατά 6,61% του γενικού δείκτη αλλά και των τροφίμων.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές στο φυσικό αέριο καταγράφουν για τον Απρίλιο αύξηση 122,6%, του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 88,8%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών κατά 29%.

Στις τιμές βασικών τροφίμων καταγράφονται αυξήσεις 22% στα έλαια και τα λίπη, 14,1% στα κρέατα, 13,8% στα νωπά λαχανικά, 11,7% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά και 10% στο ψωμί και τα δημητριακά, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία που έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων των δημητριακών.

Μεγάλες αυξήσεις έχουμε επίσης στα νωπά φρούτα (8,6%), στον καφέ, στο κακάο και στο τσάι (7,1%) και στα λοιπά τρόφιμα κατά 5,6%. Η ζάχαρη, η σοκολάτα και τα γλυκά είχαν αύξηση των τιμών τους κατά 3,4% και τα εμφιαλωμένα νερά, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατά 3,8%.

Εκτός από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα η στατιστική υπηρεσία καταγράφει αυξήσεις πάνω από τον μηνιαίο πληθωρισμό στις τιμές για τις μεταφορές επιβατών με πλοίων κατά 17,7% με αεροπλάνο κατά 15,8%, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά 11,3% (τα καινούργια αυτοκίνητα καταγράφουν αύξηση στις τιμές τους κατά 8,9%), τα εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων κατά 13,9% και οι τιμές σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία κατά 16,1%, ενώ η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει. Το πακέτο διακοπών όπως προσφέρεται από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε σχέση με πέρσι καταγράφει αύξηση για τον Απρίλιο κατά 6,7%.