Το 63ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι γεγονός-Πρεμιέρα στα μέσα Ιουλίου

 

Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του νέου κορονοϊού θα είναι το σύνολο των εκδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας.

Μεταξύ αυτών και ορισμένες από τις κορυφαίες πολιτιστικές δράσεις με μακρά ιστορική διαδρομή, που αποτελούν κορυφαίους πολιτιστικούς θεσμούς για ολόκληρη τη χώρα, όπως το 63ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Πρόκειται για το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, που κάθε χρόνο διοργανώνεται στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων από τον Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας (ΔΗΠΕΘΕ).

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φ.Φ. και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα για τη φετινή διοργάνωση σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα στο μεγαλύτερο μέρος του και αναμένεται να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες με το υπουργείο Πολιτισμού σε μια τηλεδιάσκεψη που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας σημείωσε ότι, όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος, το Φ.Φ. θα πραγματοποιηθεί τόσο στο αρχαίο θέατρο όσο και μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε σημεία όπως το κάστρο στην παλιά πόλη και σε άλλα εμβληματικά σημεία, ενώ υπογράμμισε ότι κανονικά θα πραγματοποιηθεί και το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τόνισε ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για τη συμμετοχή του κόσμου. Αυτό σημαίνει πως η πληρότητα των χώρων όπου θα διεξάγονται οι εκδηλώσεις, όπως το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων ή το κάστρο, θα είναι στο 40%. Αυτό σημαίνει ότι στο αρχαίο θέατρο, ο μέγιστος αριθμός πολιτών θα κυμαίνεται μεταξύ 900 και 1000 άτομα, ενώ στο θέατρο του κάστρου τα άτομα δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 400. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες απολύμανσης σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ενώ ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στις διάφορες παραγωγές.

Όλες οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 17 Ιουλίου και θα καλύψουν μια χρονική περίοδο μέχρι το τέλος Αυγούστου, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή χρονική παράταση των πολιτιστικών δράσεων μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Κάθε χρόνο, το Φ.Φ. έχει και μια δική του θεματολογία, πάνω στην οποία βασίζονται πολλές παραγωγές που ανεβαίνουν από τους ηθοποιούς και παρουσιάζονται σε εμβληματικά σημεία της πόλης. Φέτος, θα είναι αφιερωμένο στα κλειστά κτίρια της Καβάλας. Στα κτίρια εκείνα που παραμένουν σιωπηλά πολλά χρόνια τώρα, αλλά που το καθένα απ’ αυτά έχει μια δική του πολύ ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί, να μοιραστεί με τον κόσμο. Κτίρια που κάποτε φιλοξένησαν ανθρώπους και γεγονότα, που σημάδευσαν την ιστορία της πόλης, αλλά που παραμένουν πλέον κλειστά. Οι πόρτες τους θα «ανοίξουν» ξανά μέσα από τα λόγια, τα τραγούδια, τους ήχους των παραστάσεων και των δρώμενων που θα πραγματοποιηθούν.

Ο Θοδωρής Γκόνης, όπως φαίνεται θα καινοτομήσει για μια ακόμη χρονιά, προσφέροντας μοναδικές στιγμές καλλιτεχνικής έμπνευσης και ανασύροντας μνήμες από το παρελθόν των θεατών και της ιστορίας της πόλης.

Επιπλέον, φέτος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα εφαρμοστούν στη συμμέτοχη του κόσμου που θέλουν παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φ.Φ. θα υπάρχει για πρώτη φορά και η δυνατότητα ζωντανών διαδικτυακών προβολών μέσα από την επίσημη σελίδα του φεστιβάλ. «Έτσι», σημειώνει ο κ. Γκόνης, «όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που αγαπούν τον πολιτισμό και που φέτος πιθανόν να μην προλάβουν να παρακολουθήσουν από κοντά κάποιες εκδηλώσεις θα έχουν μια δεύτερη εναλλακτική επιλογή να τις απολαύσουν από το σπίτι τους».

του Β. Λωλίδη ΑΠΕ