Θρακική Εστία Δράμας: Η 3η συνδιοργάνωση Θρακικών Εστιών Δράμας, Καβάλας και Σερρών

 

Ανήμερα της γιορτής της μητέρας, το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Δράμας η 3η Συνδιοργάνωση Θρακικών Εστιών των Νομών Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Η συνδιοργάνωση αποτελεί πλέον ένα σημαντικό θεσμό σφυρηλάτησης των δεσμών των τριών θρακιώτικων προσφυγικών σωματείων των όμορων Νομών. Ο θεσμός αυτός αναδεικνύει τις κοινές πολιτιστικές ρίζες των τριών συλλόγων από την ενιαία (Βόρεια, Ανατολική και Δυτική) Θράκη, αλλά και τον ενιαίο χαρακτήρα (γεωγραφικό, ιστορικό και λαογραφικό) της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας, της περιοχής ανάμεσα στον Νέστο και το Στρυμόνα, που αποτελούσε τα δυτικά όρια της αρχαίας Θράκης μέχρι το 356 π.Χ., οπότε ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β΄ (359-336 π.Χ.) κατέκτησε την περιοχή του Παγγαίου και των Φιλίππων και την ενσωμάτωσε στο κράτος του υποτάσσοντας τα ντόπια αρχαία θρακικά φύλα.

Στα πλαίσια της σύσφιγξης των σχέσεων των Θρακικών Εστιών Δράμας, Καβάλας και Σερρών είχε πραγματοποιηθεί η 1η Συνδιοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των τριών σωματείων τον Οκτώβριο του 1995 (15 Οκτωβρίου στην Καβάλα, 22 Οκτωβρίου στη Δράμα και 29 Οκτωβρίου στις Σέρρες). Ακολούθησε η 2η Συνδιοργάνωση τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2009 (14 Μαρτίου στις Σέρρες, 28 Μαρτίου στην Καβάλα και 6 Απριλίου στη Δράμα) και φέτος το Μάιο του 2017 πραγματοποιήθηκε η 3η Συνδιοργάνωση. Συνεχίζοντας λοιπόν την παράδοση των δύο προηγούμενων Συνδιοργανώσεων, σε ένα κατάμεστο –από Θρακιώτες και από τους τρεις γειτονικούς Νομούς– αμφιθέατρο και παρουσία δύο βουλευτών, της δημάρχου Καβάλας, αυτοδιοικητικών στελεχών και εκπροσώπων πανελλήνιων θρακιώτικων Ομοσπονδιών, χορευτές και των τριών Θρακικών Εστιών Δράμας, Καβάλας και Σερρών απέδωσαν χορούς της Βόρειας και της Δυτικής Θράκης, των Γκαγκαβούζηδων και της Μακράς Γέφυρας της Ανατολικής Θράκης. Στο τραγούδι ήταν ο Βαγγέλης Δημούδης και τον συνόδεψαν τα μέλη της ορχήστρας του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης της Αλεξανδρούπολης «Χρόνης Αηδονίδης» μαζί με νεαρό οργανοπαίχτη από το τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων της Θρακικής Εστίας Δράμας.

Σε αυτό το αντάμωμα όμως των Θρακικών Εστιών των τριών γειτονικών Νομών το τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο «πατριάρχης του Θρακιώτικου τραγουδιού», το «αηδόνι της Θράκης», ο Χρόνης Αηδονίδης. Ο άνθρωπος που έχει όραμα, σκοπό και έργο ζωής την καταγραφή, τη διάσωση, τη διατήρηση, τη διάδοση και την ανάδειξη του ανεκτίμητου πολιτιστικού, μουσικού και λαογραφικού πλούτου της ενιαίας γεωγραφικά (Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής) Θράκης. Ο άνθρωπος που υπηρέτησε αδιάλειπτα και ακούραστα τη Θράκη και την παράδοσή της από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα. Ο άνθρωπος που τραγούδησε τις λύπες και τις χαρές της ζωής, τον πόνο της προσφυγιάς αλλά και την ομορφιά της Θράκης. Αυτόν λοιπόν τον Θρακιώτη με τη μελωδική φωνή τίμησαν οι τρεις Θρακικές Εστίες της περιοχής μας, παρόντων και Εβριτών συμπατριωτών του από την Αλεξανδρούπολη, με μία ακόμη από τις πολλές πλακέτες-μετάλλια που έχει λάβει. Η απονομή όμως αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη για τον περίπου 90χρονο παραδοσιακό τραγουδιστή της Θράκης, ο οποίος καταχειροκροτούμενος από το κοινό αλλά και εμφανώς συγκινημένος τραγούδησε ορισμένα αγαπημένα του τραγούδια συνοδευόμενος από δύο αγαπημένους του μαθητές, τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Βαγγέλη Δημούδη. Έτσι, με ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και εκτίμησης προς το πολυετές, πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο του Χρόνη Αηδονίδη έκλεισε η 3η Συνδιοργάνωση των τριών Θρακικών Εστιών Δράμας, Καβάλας και Σερρών.