Την ώρα που αποκαλύπτονται τα σχέδια της Άγκυρας στη Θράκη, κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν να προκαλούν την κοινή γνώμη με δηλώσεις τους.
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στη Θράκη ήταν και οι δηλώσεις του Θανάση Καλογιαντσίδη, πρώην στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι «στο νομό Ροδόπης δεν κερδίσαμε εμείς (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά το τουρκικό προξενείο»
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι καταγγελίες της Ελένης Λαφτσή, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου Κομοτηνής, που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε λόγο για εξόφθαλμη παρέμβαση του τουρκικού προξενείου στην εκλογική διαδικασία.
Ο Νίκος Φίλης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν τούρκοι οι άνθρωποι, πομάκοι και τσιγγάνοι».
Οι δηλώσεις Φίλη αναμένεται να γίνουν πρώτο θέμα στα Τουρκιά Μέσα Ενημέρωσης, που στο 95% ελέγχονται από τον Ταγίπ Ερντογάν.