Ταγιπ Ερντογάν: Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι πέρα από τον ευρωπαϊκό.

Τον εκνευρισμό του απέναντι στην ΕΕ έδειξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας με νόημα ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι πέρα από τον ευρωπαϊκό.

«Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι η δική μου εκτίμηση καθαρά και ξάστερα… Η Ε.Ε προσπαθεί να αποκοπεί από την Τουρκία. Αυτή την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε κινήσεις απομάκρυνσης από την Τουρκία, κάνουμε κι εμείς τις δικές μας εκτιμήσεις μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και μετά από αυτές τις εκτιμήσεις, μπορεί και να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν χρειαστεί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σημειώνεται πως αυτή η δήλωση έρχεται ως απάντηση στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία μεταξύ άλλων λέει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες υπό την παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστούν και προτείνεται ένα εναλλακτικό και πιο ρεαλιστικό πλαίσιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο μεταξύ, η Άγκυρα βαθαίνει τη συνεργασία της με χώρες όπως η Κίνα. Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Ανατολική Θράκη, μία ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρόκειται για τον τρίτο πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή Κιρκλαρελί στην Ανατολική Θράκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων για το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας στο Ακούγιου στη νότια επαρχία της Μερσίνης που βρίσκεται βόρεια της Κύπρου και γίνεται σε συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο εργοστάσιο έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί στη βόρεια επαρχία της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον Ρωσία και Νότια Κορέα

ethnos.gr