Στις 21 Ιουνίου οι αποφάσεις για το νέο σύστημα εποπτείας της Ελλάδας

Με τις νέες αντικειμενικές θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ – Θα ανακοινωθούν στις 14 Ιουνίου

Η τεχνική συμφωνία με τους δανειστές έκλεισε, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι αποφάσεις για το νέο σύστημα μεταμνημονιακής εποπτείας θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου, ενώ συμφωνήθηκε ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου

Οι τελευταίες αλλαγές αφορούν στο κεφάλαιο «δημοσιονομικά πλεονάσματα» τα οποία θα αποτυπωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2022 που θα ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου. Εκεί η κυβέρνηση θα αποτυπώνει και την νέα, ακόμα πιο χαμηλή πρόβλεψή της για την Ανάπτυξη φέτος: η πτωτική πορεία των προβλέψεών της ξεκίνησε από 2,6% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο του 2017 και το 2,5% στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε για το 2018, αλλά έπεσε στο 2,3% στο προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου τον Απρίλιο και τώρα πλέον -λίγο πριν τα μισα του έτους- αναμένεται να προσγειωθεί στο 2% ή 2,1% του ΑΕΠ.

Η ανακοίνωση των θεσμών:

«Η αποστολή των θεσμικών οργάνων στην Αθήνα έχει ολοκληρωθεί. Έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού σχετικά με μια δέσμη μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αναθεώρησης του ευρωπαϊκού προγράμματος μηχανισμού σταθερότητας. Η συμφωνία αυτή θα υποβληθεί στην Ευρωομάδα στις 24 Μαΐου 2018. Οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά το ταχύτερο δυνατόν πριν από την Ευρωομάδα στις 21 Ιουνίου 2018. Για το σκοπό αυτό, θα συνεχιστούν οι εντατικές ανταλλαγές μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών τις επόμενες εβδομάδες».

Δεσμεύσεις για τις συντάξεις

Το κυριότερο όλων όμως, με το Μεσοπρόθεσμο που θα ψηφιστεί στην Βουλή, επαναβεβαιώνεται η δέσμευση της χώρας ότι δεν θα κάνει στροφή στην πολιτική της για το Ασφαλιστικό και τις Συντάξεις.

Μετά τον κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών που τόνισε πως «τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», ήταν σειρά χθες της αρμόδιας υπουργού Εργασίας κυρίας Έφης Ατχσιόγλου να στείλει μήνυμα σταθερότητας στους δανειστές της χώρας (σημερινούς και μελλοντικούς) μιλώντας για «πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Και για όποιον δεν κατάλαβε, η υπουργός συμπλήρωσε –έχοντας δίπλα της την αναπληρωτή υπουργό κυρία Φωτίου: «Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής. Οι θεσμοί επιβεβαίωσαν ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα» στο Ασφαλιστικό.

Η διαβεβαίωση αυτή και η επίκληση της έγκρισης των θεσμών, ήρθε σε μια στιγμή που το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται με 4,5% επιτόκιο, σημειώντας αύξηση σχεδόν 12% μέσα σε μια εβδομάδα –και για εξωγενείς λόγους μάλιστα που αφορούσαν την Ιταλία.

Παζάρι μέχρι τέλους για τις αντικειμενικές

Σήμερα πάντως, πάνω «το νήμα» του τερματισμού κυριολεκτικά, αναμένεται να κριθεί και η τύχη των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες και στον ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, με μια «ζαριά» της τελευταίας στιγμής, να μετριάσει ή να μεταθέσει τις αυξήσεις αντικειμενικών τιμών και φόρων των ακινήτων, οι οποίες πρόκυψαν τελικά (αντί μειώσεων) για τις περισσότερες περιοχές της χώρας –και ειδικά για τις πιο υποθαθμισμένες που θεωρούνται όμως και εκλογικά “κάστρα” του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΝΤ: Ικανοποίηση για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Την ικανοποίηση του για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας «staff level agreement» που αφορά την τέταρτη αξιολόγηση εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σημειώνεται η πρόοδος που επετεύχθη στις συζητήσεις για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς μέχρι στιγμής υπάρχουν ακόμα ανοιχτές διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς για το συγκεκριμένο θέμα.

«Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε την Αθήνα από τις 16 ως τις 19 Μαΐου για να συζητήσει πολιτικές που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από μια προληπτική διευθέτηση του ΔΝΤ. Η αποστολή πραγματοποίησε ικανοποιητική πρόοδο και θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τις αρχές από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η αποστολή συνεργάστηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος του ESM».

protothema.gr