Στην βουλή το νέο Σωφρονιστικό Ν/Σ- Αυστηρά κριτήρια για τις άδειες- Αντιδράσεις

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση τακτικών αδειών σε καταδίκους, τη διαδικασία εισαγωγής ασθενών κρατουμένων σε θεραπευτικά ιδρύματα κράτησης και νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και τις μεταγωγές σε αγροτικές φυλακές, εισάγει νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στόχο να βάλει φρένο σε μεθοδεύσεις καταδίκων και σχέδια απόδρασης.

Σύμφωνα με τις συνοδευτικές εκθέσεις «η αναμόρφωση του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών κρατουμένων επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των όρων της άδειας». Τονίζεται, δε, ότι «Από τη μη προσαρμογή του καθεστώτος χορήγησης των αδειών σε κρατούμενους, ωφελούνται εκείνοι που χρησιμοποιούν τις υφιστάμενες ρυθμίσεις καταχρηστικά».

Στην συζήτηση του Ν/Σ στην Βουλή υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση κυρίως για τις άδειες των κρατουμένων και το δικαίωμα στις αγροτικές φυλακές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά καταγγέλλει με το νομοσχέδιο «ο πετυχημένος θεσμός της άδειας μπαίνει στο στόχαστρο, όπως και οι αγροτικές φυλακές, οι οποίες θα παραμένουν άδειες την ίδια ώρα, που οι κλειστές θα στενάζουν από υπερπληθυσμό». Νωρίτερα σήμερα ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι «μειώνονται οι ημέρες της άδειας, δυσκολεύουν κατά πολύ οι προϋποθέσεις για να έχει κάποιος το δικαίωμα, έστω, να αιτηθεί. Δημιουργείται απαγορευτικό πλαίσιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων να μεταχθούν στις αγροτικές φυλακές, ενώ το νομοσχέδιο αποκλείει εντελώς τους κρατούμενους που διώκονται για ελαφρό πλημμέλημα ή έχουν καταδικαστεί με το νόμο περί τρομοκρατίας, από αυτή την έστω και κουτσουρεμένη δυνατότητα».

Άδειες: 200 αποδράσεις σε 4 χρόνια

Parliamentary Debate on a motion of censure submitted by the leader of Syriza party, Alexis Tsipras, Athens, October 25, 2020 / Κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα απο τον Πρόεδρο του Σύριζα, Αλέξη Τσίπρα, στην Αθήνα, 25 Οκτωβρίου, 2020

«Αυτό που προέχει σήμερα είναι η ασφάλεια, και για τους κρατούμενους και για τους υπαλλήλους που δοκιμάζονται καθημερινά, το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων τους και το ζήτημα της επανένταξής τους στην κοινωνία», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επικαλέστηκε τα στοιχεία για τις αποδράσεις από τις αγροτικές φυλακές.

«Από το 2015 μέχρι το 2019, υπήρξαν 24 αποδράσεις μόνο από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Συνολικά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έγιναν 200 αποδράσεις από φυλακές. Το ζήτημα των αποδράσεων, ιδιαίτερα από τις αγροτικές φυλακές, είναι κρίσιμο. Θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιοι θα πηγαίνουν και ποιοι θα υπηρετούν εκεί ώστε το σωφρονιστικό σύστημα να λειτουργεί με ασφάλεια, με προστασία των δικαιωμάτων, με τα πλεονεκτήματα που έχει κάποιος εργαζόμενος στις αγροτικές φυλακές», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 Να μην δίνονται άδειες σε μεγαλέμπορους ναρκωτικών

Την διαφωνία της εξέφρασε η Μαριέττα Γιαννάκου  για το ζήτημα των αδειών σε μεγαλέμπορούς ναρκωτικών. Όπως σημείωσε: «Αδειες, γενικώς, ανεξαρτήτως αδικήματος, δεν είναι σωστό, κύριε Υπουργέ. Σας υπενθυμίζω, ήσασταν πάλι Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, όταν ετέθη θέμα, διότι εξαφανίστηκαν, μετά από άδεια, 2 μεγαλέμποροι ναρκωτικών, με δεκάδες τόνους ναρκωτικών, τους οποίους είχαν κυκλοφορήσει. Και τότε η τουρκική πλευρά, εξέδωσε φυλλάδια, τα οποία διένειμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι Έλληνες αφήνουν τους εμπόρους ναρκωτικών να φεύγουν.Εκεί που σημειώνετε ότι οι τρομοκράτες δεν μπορούν να πάνε στις αγροτικές φυλακές, να βάλετε και ότι και οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών, βάλτε ένα όριο, δεν μπορούν να πάνε και δεν μπορούν να πάρουν άδεια».

«Οι υποδομές πράγματι πάσχουν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε:

«Από την ημέρα που η κυβέρνηση μας ήρθε στην εξουσία, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια και βάλαμε σε λειτουργία ένα μέρος των φυλακών Νιγρίτας που ήταν κλειστό και τρέχουμε πλέον για να οργανώσουμε τις διαδικασίες για τη Δράμα. Στον Ασπρόπυργο άρχισε η ισοπέδωση του οικοπέδου που θα γίνουν νέες σύγχρονες φυλακές. Πιστεύω ότι το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και θα αρχίσει η ανέγερση των σύγχρονων φυλακών Ασπροπύργου».