Στην Κίνα το μεγαλύτερο ημιυπόγειο στάδιο

Ως έργο land art συνέλαβαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου MAD Architects την ιδέα του Quzhou Stadium, ενός ελικοειδούς από σκυρόδεμα σταδίου το οποίο είναι ενσωματωμένο στο έδαφος και καλυμμένο με στέγες με γρασίδι.

Το με εμβαδόν 33.731 τετραγωνικά μέτρα και χωρητικότητα 30.000 θέσεων στάδιο βρίσκεται στην πόλη Quzhou, 400 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σαγκάης και περιβάλλεται από δάση. Είναι το κέντρο του υπό κατασκευή Quzhou Sports Park, του οποίου το εμβαδόν θα αγγίξει τα 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Θα είναι «το μεγαλύτερο εντός γης συγκρότημα στον κόσμο» υποστηρίζουν από το γραφείο, επικεφαλής του οποίου είναι ο αρχιτέκτονας Ma Yansong.

Αν και είναι εν μέρει βυθισμένο στο έδαφος, το σχήμα του σταδίου δημιουργήθηκε με σημείο αναφοράς μια οροσειρά που είναι ορατή από αυτό. «Το τοπίο φέρνει στον νου τα τοπία πλανητών που φαντάστηκαν οραματιστές συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας» είπαν από το γραφείο. «Για τον Ma Yansong, το στάδιο απομακρύνεται από τη συμβατική αρχιτεκτονική αθλητικών χώρων. Συνελήφθη ως έργο land art που βυθίζεται μέσα στη φύση και καλωσορίζει όλους να συγκεντρωθούν και να μοιραστούν το πνεύμα της άθλησης» πρόσθεσαν.

πηγή zougla.gr