Στην Γαλλία η 6μηνη προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στην Γαλλία πέρασε την Πρωτοχρονιά η εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα πιθανό εφαλτήριο για τον Εμμανουέλ Μακρόν στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές στις 10 και 24 Απριλίου στη Γαλλία.

Από την 1η Ιανουαρίου, η Γαλλία, που διαδέχτηκε τη Σλοβενία, θα προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 27 χωρών-μελών απέναντι στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να καταφέρει να προωθήσει ορισμένα θέματα και να αποσπάσει συμβιβασμούς από τους 27 ακόμη κι αν αυτή η, πολύ πλαισιωμένη, άσκηση ενός “έντιμου μεσολαβητή” του απαγορεύει να είναι ταυτόχρονα κριτής και συμμετέχων.
Η γαλλική προεδρία προβάλλει τρεις προτεραιότητες –κατώτατους μισθούς σε όλη την ΕΕ, ρύθμιση των ψηφιακών κολοσσών και φόρο άνθρακα στα σύνορα– στους οποίους μπορεί να ελπίζει ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να κάνει να ακουστεί η φωνή της Ευρώπης στις επικείμενες ρωσοαμερικανικές συνομιλίες για την Ουκρανία και την ασφάλεια στην Ευρώπη.

“Η Ιστορία, του προσφέρει ίσως μια ευκαιρία να βοηθήσει να αναδυθεί ένα ευρωπαϊκό όραμα” σε αυτά τα διακυβεύματα, υπογραμμίζει ο Μισέλ Ντικλό, πρώην πρεσβευτής, σε ένα άρθρο στη γαλλική εφημερίδα L’Opinion.

πηγήmekedonia.gr