Σουηδία : Νικητής των εκλογών το μπλοκ της δεξιάς

Με ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό συμμετοχής ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Σουηδία με νικητή το μπλοκ της δεξιάς. Τα τελικά αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσαν ότι το μπλοκ της δεξιάς απέσπασε οριακά πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 176 έδρες έναντι 173 που συγκέντρωσε η απερχόμενη αριστερά.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν 84%.

Του δεξιού μπλοκ ηγείται ο Ουλφ Κρίστερσον του Μετριοπαθούς Κόμματος.

Η απόφαση του Κρίστερσον να συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες υπήρξε αμφιλεγόμενη. Επί χρόνια κανένα κόμμα δεν δεχόταν να συνεργαστεί μαζί τους.

Συνολικά, το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες με 30,33% και 107 έδρες. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να κερδίσουν τις εκλογές.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της να παραιτηθεί στον απόηχο της ήττας. Η μορφή που θα λάβει η επόμενη σουηδική κυβέρνηση θα είναι σαφέστερη  όταν θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το ποιο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Ουλφ Κρίστερσον προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα τέσσερα κόμματα στον συνασπισμό του θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Άντερσον θα ηγείται μιας μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι η επόμενη να μπορέσει να αναλάβει καθήκοντα.

Πηγή: ΑΠΕ