Σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές στην περιοχή της 19ης Μαίου με χρηματοδότηση 8,4 εκ.ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΑΜΘ

FINAL VAA 14 02 2017

 

Στο πλαίσιο της έγκρισης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Δράμας, ο δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήλωσε σήμερα:

«Αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα ευτυχής, που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω επίσημα την έγκριση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Δράμας και επιτρέψτε μου να τονίσω ότι εγκρίθηκαν μόνο 3 δήμοι από όλους της περιφέρειάς μας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο για το δήμο Δράμας, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο αστικής ανάπτυξης.

unnamed

Ο δήμος Δράμας, μετά από διετή σχεδιασμό και μεθοδευμένη εργασία, κατάφερε να χρηματοδοτηθεί με 8,4 εκατομμύρια Ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΑΜΘ 2014-20, το νέο ΕΣΠΑ, για να βελτιώσει το αστικό περιβάλλον της Δράμας και ιδιαίτερα της περιοχής της 19ης Μαΐου, από τον Αγ. Νικόλαο μέχρι την Πατριάρχου Διονυσίου. Στην πραγματικότητα στην περιοχή θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στη διαμόρφωση των δρόμων, θα δοθεί περισσότερος χώρος στους πεζούς, θα γεμίσει δέντρα και λουλούδια και θα αποτελέσει μια «Πράσινη Γέφυρα» που θα ενώσει τον δημοτικό κήπο με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας.

Στην περιοχή αυτή θα προχωρήσουμε σε νέες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ, αναπλάσεις δημόσιων χώρων, δημοτικό φωτισμό τεχνολογίας LED και τέλος τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα δημιουργήσουν νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε ένα τόσο κομβικό σημείο της πόλης, όπου υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αναπτυχθούν στην περιοχή και η ποιότητα ζωής θα αναβαθμιστεί σημαντικά. Για το λόγο αυτό, στο πρόγραμμα εντάσσονται και δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση των γυναικών να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις μέσα στην περιοχή αυτή. Τέλος, θα υπάρχουν και ειδικά προγράμματα κατάρτισης για διάφορα επαγγέλματα της μαζικής εστίασης, της δημιουργικής βιομηχανίας και του τουρισμού.

Στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα εντάσσονται έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, Έξυπνων πόλεων, συστήματα παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής, ψηφιακό σύστημα πολιτισμικής ταυτότητας και συστήματα GIS. Εκτός του δήμου Δράμας στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν σημαντικοί εταίροι: το ΤΕΙ ΑΜΘ (με τρία έργα και την έδρα UNESCO), το Επιμελητήριο Δράμας (Θερμοκοιτίδα και επιταχυντή επιχειρήσεων), η Αναπτυξιακή Δράμας (Πολιτισμός – Τουρισμός) και η Ένωση Κυριών Δράμας (στήριξη ευπαθών ομάδων).

Με τις λίγες αυτές σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους όσοι συνέβαλαν στην έγκριση του σχεδίου, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Αργύρη Πατακάκη, τις υπηρεσίες της Διαχειριστικής Αρχής, τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη, όλους τους εταίρους μας, καθώς επίσης και τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων του δήμου Δράμας  και τη ΔΕΥΑΔ που ενήργησαν με απόλυτη συνέπεια και συντονισμό για την κατάθεση του φακέλου.

Σήμερα, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, επενδύονται οκτώ εκατομμύρια τετρακόσιες έξι χιλιάδες Ευρώ (8.406.438,06 €) στον δήμο μας. Σήμερα, δημιουργούμε το μέλλον της πόλης που αγαπάμε πάνω από όλα, οραματιζόμενοι το μέλλον των παιδιών μας».