Σεμινάριο κατασκευής ηλιακών ρολογιών στο Γυμνάσιο Νικηφόρου

Το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί διήμερο βιωματικό σεμινάριο κατασκευής ηλιακών ρολογιών για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από την IAU OAE National Astronomy Education Coordinator (NAEC) Team for Greece, με εκπρόσωπο τον κ. Αργύρη Δρίβα, Φυσικό στο 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου και αντιπρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Πάτρας «Ωρίων», και το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», με εκπρόσωπο τον πρόεδρό του, κ. Μιχάλη Δογραματζίδη, Φυσικό στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας και θα φιλοξενηθεί στους χώρους του, ενώ επιστημονικός σύμβουλος του σεμιναρίου θα είναι ο Dr. Άγγελος Τσιάρας.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην κατασκευή ηλιακών ρολογιών τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, με παροχή θεωρητικών γνώσεων και πραγματοποίηση εργαστηρίου αντίστοιχα.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η αποκτηθείσα θεωρητική και πρακτική γνώση να μεταφερθεί στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε οι μαθητές να εμπλακούν στην κατασκευή ηλιακών ρολογιών στις σχολικές τους μονάδες.

Η κατασκευή ενός ηλιακού ρολογιού αποτελεί άριστη εφαρμογή STEAM project, καθώς περιλαμβάνει Science (φαινόμενη κίνηση Ηλίου, μεσουράνηση – μεσημβρία, εξίσωση χρόνου κτλ), Technology (υλικά και κατασκευή), Engineering (βέλτιστη κατασκευή), Art (καλλιτεχνική σχεδίαση ηλιακών ρολογιών), Mathematics (υπολογισμοί και Γεωμετρία για χάραξη ωρολογόπλακας), αλλά και Informatics (χρήση λογισμικού shadows). Επιπλέον, η τελική κατασκευή εκτός του ότι θα αποτελεί ένα όμορφο στολίδι στο προαύλιο του σχολείου, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην εκπαιδευτική διαδικασία, π.χ. στην Φυσική Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

Συνοπτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου έχει ως εξής:

Σάββατο 18/11/2023
9:30-10:00 αφίξεις στο Γυμνάσιο με Λ.Τ. Νικηφόρου Δράμας
10:00-10:30 Ξενάγηση στο πάρκο ηλιακών ρολογιών του σχολείου
10:30-13:00 Παρουσίαση θεωρίας (με ενδιάμεσο διάλειμμα για καφέ)
13:00-13:30 Απορίες – Συζήτηση
13:30-14:00 Ελαφρύ γεύμα (σάντουιτς – σαλάτα)
14:00-16:30 Κατασκευή μοντέλων ηλιακών ρολογιών με κόντρα πλακέ θαλάσσης (με ενδιάμεσο διάλειμμα για καφέ)
18:00-21:00 Επιστροφή στο σχολείο για αστροπαρατήρηση (εφόσον το επιτρέπει ο καιρός)

Κυριακή 19/11/2023
9:30-12:00 Λογισμικό shadows (με ενδιάμεσο διάλειμμα για καφέ) και επίδειξη χάραξης ωρολογόπλακας και αναλημματικού ρολογιού
12:00-12:30 Αξιολόγηση – Συζήτηση
12:30 Λήξη και αναχώρηση

Ο αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι περιορισμένος.

Δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών. Παρέχονται δωρεάν ο καφές, το ελαφρύ γεύμα και το εκπαιδευτικό υλικό.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2023 στο:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXAYFzzGcuLovmvJZo34C2sp1I1XBAWLZwNYF5Yd_jcL5wqQ/viewform