Σαρωτική νίκη της Λεπέν – Ο Μακρόν προκήρυξε εκλογές

Η Μαρίν Λεπέν σημείωσε μία σαρωτική νίκη στις ευρωεκλογές 2024 στη Γαλλία καθώς το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις ότι θα έβγαινε πρώτο στις ευρωπαϊκές κάλπες και θα κινηθεί γύρω στο 32,4%.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Μακρόν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη χώρα συνιστά ήττα για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

«Σήμερα πρέπει να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας και επίσης να εξηγήσουμε στους Γάλλους γιατί δεν μπορέσαμε να τους ακούσουμε αρκετά», δήλωσε ο Νταρμανέν στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Δήλωση Μακρόν

…..«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη
δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Ελιζέ.

«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.

«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.