Ρούπελ και Λίσσε- Σιντική και Κάτω Νευροκόπι – Σχέδιο ανάδειξης του Δικτύου ιστορικών διαδρομών

Πραγματοποιήθηκε  χθες Τετάρτη η 1η εναρκτήρια εκδήλωση του χρηματοδοτούμενου από το CLLD LEADER διατοπικού σχεδίου με τίτλο “Ανάπτυξη του Ιστορικού τουρισμού – Η μάχη των οχυρών”  στην Π.Ε. Σερρών με την συνδιοργάνωση της  Αναπτυξιακής Εταρίας Δραμας και της αντίστοιχης των Σερρών.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών που θα ενοποιήσει εννοιολογικά την περιοχή όσον αφορά την ιστορική οπτικής της. Η δημιουργία διαδρομών θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο της προσπάθειας για την καθιέρωση της ιστορικής ταυτότητας της περιοχής. Θα προσφέρει την ευκαιρία στον επισκέπτη- τουρίστα να λάβει μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση, μετατρέποντας την επίσκεψή του στα οχυρά σε μία μοναδική εμπειρία ζωής σε συνδυασμό με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον των δυο περιοχών (Ρούπελ και Λίσσε- Σιντική και Κάτω Νευροκόπι).
Οι άξονες δράσεις του προγράμματος για την κοινή ανάδειξη των οχυρών περιλαμβάνουν επίσης ένα σύνολο πολυποίκιλων δράσεων και ενεργειών, που σκοπό έχουν την τουριστική προβολή των δυο περιοχών. Για τις ανάγκες της προβολής θα δημιουργηθεί μια δικτυακή πύλη τουρισμού, έκδοση φωτογραφικού λευκώματος, προωθητικά βίντεο κ.ά, τα οποία θα συνοδεύουν τις ενέργειες προβολής και προώθησης, όπως εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης των οχυρών, με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας, εστιάζοντας στο ψηφιακό περιβάλλον και τα ψηφιακά εργαλεία προβολής της διατοπικής συνεργασίας.
Το πρόγραμμα περιείχε παρουσιάσεις από στελέχη της Αναπτυξιακής Σερρών και Δράμας -εταίρων  του διατοπικού προγράμματος – της κ. Ελένης Τριανταφυλλου, του κ. Μανόλη Χατζόπουλου, του κ. Χρήστου Τoπτσή, του κ. Ανδρέα Ιατρίδη και του κ. Νίκου Ανοιξιάδη.
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Σιντικής κος Δομουχτσίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κ. Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Υφόγλου, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σερρών κ. Δημήτριος Καριπίδης καθώς και παρευρισκόμενοι συμμετέχοντες.