Ρωσία-ΗΠΑ: Με χαμηλές προσδοκίες οι κρίσιμες συνομιλίες για Ουκρανία

Στη Γενεύη είναι στραμμένα τα βλέμματα καθώς ΗΠΑ και Ρωσία ξεκίνησαν τις συζητήσεις τους για τις γεωπολιτικές διαφορές τους, με επίκεντρο την κρίση στην Ουκρανία, αλλά και τις αιματηρές συγκρούσεις στο Καζακστάν.

Με το μέλλον της Ουκρανίας επί ξυρού ακμής, ενόσω βρίσκεται κυκλωμένη από ρωσική δύναμη άνω των 100.000 στρατιωτών, η επίσημη διαπραγμάτευση άρχισε στο ουδέτερο έδαφος της Γενεύης με διαβουλεύσεις σε διμερές επίπεδο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να διαμορφώσουν όχι μόνο το μέλλον των διμερών τους σχέσεων τους, αλλά και εκείνων της Ουάσιγκτον με τους νατοϊκούς της εταίρους, καθώς διακυβεύεται η μοίρα της Ουκρανίας και ενδεχομένως και η ευρύτερη μεταψυχροπολεμική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ενόψει της συνάντησης καλλιεργήθηκε κλίμα χαμηλών προσδοκιών, σημάδι καθόλου ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τους σχολιαστές.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη, ακολουθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η «αναβίωση» του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, με επόμενο «σταθμό», την Πέμπτη, τη συζήτηση στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ένας από αυτούς που κρατούν μικρό καλάθι είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο οποίος δήλωσε  Δευτέρα, ότι ενδέχεται να μην επιλυθούν όλα τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης αυτή την εβδομάδα, όμως μπορούν να προσφέρουν ένα δρόμο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

«Είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τη Ρωσία», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά συναντήσεων, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία», εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Στεφανίσινα επεσήμανε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας δεν αποτελούν βάση διαπραγματεύσεων.

«Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας προς τους συμμάχους δεν μπορούν να θεωρηθούν διαπραγματευτική θέση», σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

Απηχώντας εξίσου τις -μη- προσδοκίες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε, μέσω του δικτύου CNNi, ότι δεν αναμένει πρόοδο, αν και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξουν τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι· ο ένας είναι αυτός του διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο σημείο να δούμε ποια οδό είναι έτοιμος να πάρει ο πρόεδρος Πούτιν» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

πηγή cnn.gr