“Βράζει” η Γαλλία για την συνταξιοδοτική μεταρύθμιση

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας  Ελιζαμπέτ Μπορν ενεργοποίησε ειδική διαδικασία για να προωθήσει το περίφημο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, εν μέσω κραυγών και συνθημάτων από αριστερούς νομοθέτες που κρατούσαν πλακάτ κατά της μεταρρύθμισης.

Η κίνηση αυτή, με τη χρήση του λεγόμενου άρθρου 49.3 του Συντάγματος, θα εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη, αλλά καταδεικνύει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Η Μπορν έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες όταν έφτασε στην Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει την ειδική διαδικασία. Η συνεδρίαση διακόπηκε για δύο λεπτά, καθώς αριστεροί νομοθέτες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εμπόδισαν την Μπορν να μιλήσει.

Οταν η συνεδρίαση επαναλήφθηκε, η Μπορν πήρε τον λόγο, αλλά η ομιλία της πνίγηκε σε μεγάλο βαθμό από αποδοκιμασίες και συνθήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης και φωνές για «παραίτηση», σε μια σπάνια χαοτική σκηνή στο γαλλικό Κοινοβούλιο.

Η προσφυγή στο μέτρο εξοργίζει περαιτέρω τα συνδικάτα, τους διαδηλωτές και τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης, που λένε ότι η αναμόρφωση των συντάξεων είναι άδικη και περιττή.

Περίπου 1.500 νέοι πραγματοποίησαν χθες πορεία προς τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι για την έγκριση, χωρίς ψηφοφορία αλλά με προεδρικό διάταγμα.

πηγή kathimerini.gr