“Η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια μπροστά στην αισχροκέρδεια

Έως και τρεις φορές υψηλότερη είναι η τιμή των αγροτικών προϊόντων που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με αυτήν που πουλάει ο αγρότης- παραγωγός στο χωράφι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αρακάς, ένα προϊόν το οποίο φεύγει από τον παραγωγό με τιμή 0,43 λεπτά του ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα στα σούπερ μάρκετ τα 850 γραμμάρια συσκευασμένου αρακά πωλούνται προς 3,85 ευρώ.

Αν μάλιστα κάνουμε την αναγωγή στα 1.000 γραμμάρια, τουτέστιν στο ένα κιλό, με την απλή μέθοδο των τριών, την μαθηματική πράξη που διδαχθήκαμε στα σχολικά μας χρόνια, προκύπτει ότι το ένα κιλό στα σούπερ μάρκετ τιμάται προς 4,53 ευρώ.

Αν αφαιρέσουμε λοιπόν, τα 0,43 ευρώ την τιμή δηλαδή που πουλάει ο αγρότης- παραγωγός το προϊόν του, προκύπτει μια διαφορά της τάξης των 4,10 ευρώ.

Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός, ότι με τα 0,43 ευρώ που λαμβάνει ο αγρότης –παραγωγός, θα πρέπει να καλύψει τα κόστη της αγοράς πετρελαίου για τα γεωργικά του μηχανήματα, το νερό για την άρδευση του χωραφιού ή του θερμοκηπίου, να πληρώσει για φυτοφάρμακα και λιπάσματα, το ρεύμα και τα εργατικά για την φύτευση και τη συγκομιδή του προϊόντος,  και πόσα άλλα ακόμη.

Η διαφορά της τιμής λοιπόν, από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή που θα κληθεί να αγοράσει το προϊόν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ιλιγγιώδης. Ξεκάθαρα λοιπόν, μιλάμε για μια κατάφωρη αδικία, εις βάρος εν πρώτοις του αγρότη- παραγωγού και κατ’ επέκταση ακολούθως του καταναλωτή.