Πυρ ομαδόν δέχτηκαν τα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης από τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Δευτέρα ενώ επόμενο βήμα θα είναι η μεγάλη απεργία και συγκέντρωση των μικρομεσαίων αύριο Τετάρτη.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, έκανε λόγο για άδικη, οριζόντια και αναχρονιστική φορολογική πολιτική τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί να εξομοιώσει ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς καθώς στο τεκμαρτό εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών προσμετρώνται και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Καταλήγοντας μάλιστα τόνισε ότι «η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και τον μεγάλο πλούτο μειώνοντας τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, μη ακουμπώντας το λαθρεμπόριο καυσίμων και κοιτάζει να εισπράξει 600 εκατ. από τους μικρομεσαίους».
Γ. Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Φοροεισπρακτικά τα μέτρα
Από τη μεριά του ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος τους Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι φοροεισπρακτικός και δε χτυπά τη φοροδιαφυγή και αποσκοπεί στην υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη με τη μείωση κατά 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Επισήμανε πως στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλή η χρέωση του pos από τις τράπεζες, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στο μέτρο της κατάδοσης που θεσπίζει η κυβέρνηση.
Κάλεσε δε σε τήρηση του μέτρου της ισονομίας και οικονομικής δημοκρατίας. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης επισήμανε ότι 500 επιχειρήσεις θα πάρουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλείοντας όλους τους άλλους, ενώ και το ΕΣΠΑ απευθύνεται μόνο στο 6,5 % των επιχειρήσεων και επομένως το 50% των ΜμΕ οδηγούνται σε κλείσιμο με αυτή την πολιτική.
Γ. Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Συγκέντρωση στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων
Ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κατηγόρησε την πολιτεία ότι είναι φοροκλέφτης και ότι επιδιώκει να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν με τέτοια τεχνολογία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης να τίθενται τεκμήρια και να μην μπορούν να ελέγξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Εκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να οδηγήσει στην υπερσυγκέντρωση των κλάδων, όπως π.χ. στα σούπερ μάρκετ, και ότι μια τέτοια κατάσταση οδηγεί σε πρόβλημα ελέγχου των τιμών όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα. Τόνισε πως ζητούμενο των φορολογικών μέτρων είναι να εξαφανίσει μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων και να οδηγήσει σε συγκέντρωση των μεγάλων επιχειρήσεων.
πηγή ot.gr