Προβληματισμός από την καταστροφή πεύκων στη Θάσο – Ποια η αιτία

Κατεστραμμένο είναι ένα μεγάλο τμήμα των πεύκων στη Βόρεια Θάσο, από το Ραχώνι στο Λιμένα και από κει ως την Παναγία και η αιτία δεν είναι άλλη από ένα φλειοφάγο σκαθάρι, μαύρο ή σκούρο καφέ, μήκους 3,5 έως 5 χιλιοστών με κυλινδρικό σώμα.

 

Πρόκειται για το Tomicus piniperda και σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις έχει καταστραφεί, εξαιτίας της δράσης του, ένα τμήμα λιγότερο από το 10% των δέντρων που απονεκρώνονται και είναι αδύνατη η αντιμετώπισή του με παρασιτοκτόνες χημικές ουσίες, ραντισμούς κλπ, αφού έτσι κινδυνεύει και η παραγωγή άλλων προϊόντων στο νησί.

Η καταστροφή των δέντρων, στα πευκόφυτα δάση της Βόρειας Θάσου, έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στους κατοίκους και παραγωγούς της περιοχής και προβληματισμό στους επιστήμονες, ερευνητές και γεωπόνους, αλλά και στη δασική υπηρεσία της περιοχής που αναζητά λύσεις και παρακολουθεί το φαινόμενο.

Συνθήκες έξαρσης δημιουργήθηκαν και το φετινό καλοκαίρι χωρίς να είναι εφικτή η αντιμετώπισή του, παρά μόνο με απομάκρυνση των κατεστραμμένων δένδρων ώστε να μην επηρεαστούν και τα υπόλοιπα. Πάντως η εικόνα στα σημεία καταστροφής είναι ελαφρώς απογοητευτική, καθώς ανηφορίζοντας προς τη βόρεια Θάσο βλέπει κανείς αποξηραμένα καφετιά δέντρα σε ένα ποσοστό σημαντικό έως και ανησυχητικό.

Δείγματα κατεστραμμένων δέντρων, αλλά και του συγκεκριμένου εντόμου, έχει στην διάθεσή του το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών, εξετάζοντάς τα και αναζητώντας εφικτούς τρόπους αντιμετώπισής του.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 70, αργότερα πάλι στην δεκαετία του 80, επανεμφανίστηκε γύρω στο 1993 και πλέον, εδώ και δύο χρόνια, απασχολεί και πάλι τους κατοίκους της περιοχής.

Τα έντομα αυτά, φωλιάζουν μέσα στους φλοιούς των δέντρων όπου εκεί ολοκληρώνονται και όταν βγουν στην επιφάνεια μετακινούνται στα διπλανά δέντρα που μέχρι τώρα είναι αλώβητα για να τα καταστρέψουν και αυτά.

Προβληματισμός από φορείς και επιστήμονες

Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ, απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Δασών και στο Δασαρχείο Θάσου, όπως επίσης και στο τμήμα δασολογίας γερμανικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να εντοπιστεί μετά από την αυτοψία του προβλήματος και προς το παρόν η λύση δεν είναι προσδιορισμένη και χρονικά πως και από που θα έρθει.

Ο Δημήτρης Αυτζής ένας από τους δύο ερευνητές δασών σε όλη τη χώρα μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την εκδήλωση αυτής της νόσου των δασών και προσδιόρισε ότι δεν είναι μοναδικό φαινόμενο αυτό στη χώρα μας ούτε και στην Ευρώπη, ενώ – όπως είπε – αρκετά δάση στον Καναδά και γενικότερα στη Βόρεια Αμερική, αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα, όπου ένα βασικό έντομο δημιουργεί νέκρωση των κορμών και η αντιμετώπισή του δεν είναι δυνατόν να γίνει με ράντισμα χημικών ουσιών, καθώς μία τέτοια λύση θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού στην περιοχή υπάρχει πλήθος μελισσών και μελισσοπαραγωγών.

Για τον κίνδυνο να τεθούν σε κίνδυνο μεγαλύτερες εκτάσεις δασών εκφράζοντας τον προβληματισμό και τις ανησυχίες του μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και ο Αχιλλέας Σταμούλης, γεωπόνος του Δήμου Θάσου, ο οποίος γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος και εκτιμά πως το φαινόμενο θα εκτονωθεί όταν ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των σκαθαριών κάνει τον κύκλο του και υποχωρήσει. Αυτή ήταν άλλωστε και η λύση που εξουδετέρωσε το πρόβλημα και τις προηγούμενες φορές όπου επλήγη το νησί.

Τις ίδιες ανησυχίες, αλλά και την συνολική εικόνα, εξέφρασε και ο επόπτης δασών του δασαρχείου Θάσου κ. Ράνης, κάτοικος και της περιοχής.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive