Πόσο ανησυχητική είναι η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης;

Όταν το αφεντικό της Google παραδέχεται ότι χάνει τον ύπνο του λόγω των αρνητικών δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, ίσως είναι καιρός να ανησυχήσουμε. Ο Sundar Pichai είπε στο πρόγραμμα CBS 60 Minutes αυτόν τον μήνα, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι «πολύ επιβλαβής», εάν αναπτυχθεί λανθασμένα και ότι ήδη αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. «Λοιπόν, με κρατάει αυτό ξύπνιο τη νύχτα; Απολύτως», πρόσθεσε.

Ο Pichai ξέρει κάτι παραπάνω. Η Google κυκλοφόρησε το Bard, ένα chatbot για να ανταγωνιστεί το φαινόμενο ChatGPT, και η μητρική της Alphabet, κατέχει την κορυφαία παγκοσμίως DeepMind, μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος ειδικός τεχνητής νοημοσύνης που εκφράζει ανησυχίες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Elon Musk είπε ότι είχε διαφωνήσει με τον συνιδρυτή της Google, Larry Page, επειδή «δεν έπαιρνε αρκετά σοβαρά το πόσο επικίνδυνη είναι η τεχνητή νοημοσύνη». Ο Musk είπε στο Fox News ότι ο Page ήθελε «μια ψηφιακή υπερευφυΐα – βασικά έναν ψηφιακό θεό – το συντομότερο δυνατό».

Πόσο κίνδυνο ενέχει λοιπόν η απεριόριστη ανάπτυξη AI; Ο Musk είναι ένας από τους χιλιάδες υπογράφοντες μιας επιστολής που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Future of Life – ένα think tank – που ζητούσε ένα εξάμηνο μορατόριουμ για τη δημιουργία «γιγάντων» AI πιο ισχυρών από το GPT-4, το σύστημα που στηρίζει το ChatGPT και το chatbot που είναι ενσωματωμένο στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft. Οι κίνδυνοι που αναφέρονται στην επιστολή περιλαμβάνουν «απώλεια ελέγχου του πολιτισμού μας».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ