Πλεξούδα σκόρδων μήκους  300 μέτρων στο “χωριό των σκόρδων”στον Έβρο

 

 

 

Επίσημη προσπάθεια Ρεκόρ Γκίνες στην 18η Alexpo

 

Πλεξούδα σκόρδων μήκους  300 μέτρων με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος και  της παράδοσης στην παραγωγή σκόρδου στον Έβρο, θα επιχειρήσουν γυναίκες από τη Νέα Βύσσα, το “χωριό των σκόρδων”.

Από τις 15-19  Ιουνίου στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης πραγματοποιείται η 18η Alexpo 2018, στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων θα πραγματοποιηθεί και  η επίσημη προσπάθεια κατάρριψης Ρεκόρ Γκίνες με θέμα την μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδου. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του κλάδου στον Έβρο και στόχος της η ενίσχυση και διατήρηση της παραδοσιακής δραστηριότητας του. Η έκθεση διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Έβρου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από 19:00 μέχρι 24:00, ενώ η επίσημη προσπάθεια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου στις 21:00μμ.

Στις 18 Ιουνίου τις πρωινές ώρες θα ξεκινήσει η επίσημη προσπάθεια κατάρριψης Ρεκόρ Γκίνες.  Κάτοικοι της Νέας Βύσσας του “χωριού των σκόρδων”, θα επιχειρήσουν να πλέξουν την μεγαλύτερη πλεξούδα σκόρδου μήκους 300 μέτρων, καταρρίπτοντας το Ρεκόρ που κατέχει η Ουγγαρία (255 μέτρα) από το 2006. Η πρόκληση για την επίτευξη του ρεκόρ είναι ότι σύμφωνα με τους κανόνες του Γκίνες, απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε ξένου σώματος για την δημιουργία πλεξούδας,  γεγονός που σημαίνει ότι μόνο ΕΝΑ άτομο την φορά μπορεί να πλέκει. Η προσπάθεια υπολογίζεται να διαρκέσει περισσότερες από 22 ώρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις  19 Ιουνίου το βράδυ, όπου  παρουσία κόσμου, επισήμων, μαρτύρων και κριτών θα επικυρωθεί το αποτέλεσμα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

Στην Νέα Βύσσα του Έβρου παράγεται το 70% της εθνικής παραγωγής, ενώ οι παραγωγοί στο σύνολο ξεπερνούν τους 150. Παράλληλα, ένα ποσοστό 10% αυτής της παραγωγής εξάγεται στην Ρουμανία και την Γερμανία, ενώ τα σκόρδα Βύσσας είναι διαθέσιμα σε ελληνικά παντοπωλεία στην Αυστραλία.  Η  παραγωγή του σκόρδου αποτελεί κατά παράδοση μια από τις βασικές καλλιέργειες, ενώ σημαντικό είναι ότι έρευνες έχουν αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σκόρδου Βύσσας, επισημαίνοντας την υπεροχή του  σε σχέση με σκόρδα της ημεδαπής και αλλοδαπής.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive