Πέρασαν τα Ελληνικά σύνορα οι εγκλωβισμένοι στην νησίδα πρόσφυγες

Στην ελληνική επικράτεια, τέσσερα χιλιόμετρα νότια της νησίδας που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά, εντοπίστηκαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας οι 39 πρόσφυγες -μετανάστες  οι οποίοι περισυνελλέγονται από τις ελληνικές αρχές προκειμένου να τους παράσχουν άμεση βοήθεια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άμεσα αρχίζει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο χρόνος αλλά και ο τρόπος που πέρασαν στα ελληνικά σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα 24ωρα είχαν εκδοθεί δύο ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες γινόταν αναφορά πως η εν λόγω νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας και έτσι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές σε καμία ενέργεια.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

«Μετά από νεότερες πληροφορίες και εκτεταμένες έρευνες εντοπίστηκε στην παρέβρια περιοχή των Λαβάρων ομάδα παράτυπων μεταναστών, κατά δήλωσή τους από τη Συρία, αποτελούμενη από 22 άνδρες, 9 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ μία από τις γυναίκες είναι εγκυμονούσα. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 4 χιλιόμετρα νοτίως, από τις συντεταγμένες εκτός της ελληνικής επικράτειας, που είχαν δηλωθεί ως αρχική θέση προ ημερών.

Από τη στιγμή του εντοπισμού τους έχουν σπεύσει προς αρωγή τους οι απαραίτητες δυνάμεις της ΕΛΑΣ και όλων των υπόλοιπων κρατικών υπηρεσιών, για την περίθαλψη των μεταναστών, την παροχή τροφής και νερού και τη μεταφορά τους σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας».

Η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε σε ελληνικό έδαφος τους μετανάστες που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και ημέρες σε νησίδα στο Έβρο, εντός τουρκικής επικράτειας, επισημαίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ακόμη ότι βρέθηκαν 4 χιλιόμετρα νοτιότερα της νησίδας μαζί με μια βάρκα που τους μετέφερε. Δηλώνουν Σύροι και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ μια έγκυος μεταφέρεται προληπτικά στο νοσοκομείο.