Παρατείνονται τα μέτρα έως τις 23 Ιανουαρίου

Την παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά της πανδημίας  για μια ακόμη εβδομάδα, έως δηλαδή τις 23 Ιανουαρίου, εισηγήθηκε η επιτροπήτων εμπειρογνωμόνων, μετά τη σημερινή συνεδρίασή της.

Συνεπώς, το πλαίσιο παραμένει ίδιο, χωρίς καμία αλλαγή, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς η κατάσταση αναμένεται να επαναξιολογείται κάθε εβδομάδα.

Προς την κατεύθυνση της διατήρησης των μέτρων είχαν προϊδεάσει νωρίτερα σήμερα πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου,  αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «πρόωρη συζήτηση» και «λάθος μήνυμα», αναφερόμενος σε μια πιθανή χαλάρωση των περιορισμών.

Πάντως, από την κυβέρνηση είχε εκφραστεί η πρόθεση για επανεξέταση της κατάργησης της μουσικής στα καταστήματα εστίασης, ζήτημα που είχε θέσει χθες στο τραπέζι και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ωστόσο, η εισήγηση των ειδικών είναι το μείγμα μέτρων να παραμείνει ίδιο, χωρίς μετατροπές. 

Σχολεία: «Τροποποίηση των πρωτοκόλλων, αν χρειαστεί»

Όσον αφορά τα σχολεία, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από σελφ τεστ τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα σελφ τεστ μπήκε φρένο στη διασπορά.

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επισήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή των Ειδικών.

«Δε μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».

Ειδικά δε για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.

Σχετικά με τα περιστατικά της βίας και τις καταλήψεις πανεπιστημίων, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε «δε θα βλέπουμε για πάντα αυτές τις εικόνες στα πανεπιστήμια και διαβεβαιώ ότι ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα εφαρμοστεί. Γίνεται ήδη εκπαίδευση των ατόμων που θα τη στελεχώσουν και μόλις ολοκληρωθεί θα μπει στους πανεπιστημιακούς χώρους, όσο γίνεται ταχύτερα μέσα στο 2022».

πηγή kathimerini.gr