Πανελλαδικές: Αποτυχία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις,

Παταγώδης ήταν η αποτυχία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις, καθώς τα ποσοστά των μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση ήταν εξαιρετικά υψηλά. Η ανακοίνωση των στατιστικών που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν φέτος οι μαθητές και

λόγω της πανδημίας που εμπόδισε τη διεξαγωγή μιας κανονικής σχολικής χρονιάς.

Το Βατερλό των υποψηφίων ήταν εμφανές κυρίως στα Μαθηματικά και στην Ιστορία. Στα Μαθηματικά το 57,31% των μαθητών έγραψε κάτω από τη βάση, αν και το φετινό ποσοστό ήταν λίγο καλύτερο από το περσινό (58,84%). Στην Ιστορία το 51,18% των υποψηφίων πήρε κάτω από τη βάση, ένα ποσοστό που είναι χειρότερο από το περσινό 50,81%. Επίσης δεν κατάφερε να περάσει τη βάση το 45,59% των υποψηφίων στη Φυσική (42,95% πέρυσι) και το 45,26% στα Αρχαία Ελληνικά (47,18% πέρυσι).

Η ίδια εικόνα εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, με εξαίρεση τη Νεοελληνική Γλώσσα και λιγότερο τη Βιολογία και τα Οικονομικά.

Αντίθετα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του αριθμού των αριστούχων στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Φυσικής, της Χημείας, των Μαθηματικών, της Βιολογίας και της Πληροφορικής.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών, οι υποψήφιοι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι επιδόσεις τους στα ειδικά μαθήματα έτσι ώστε να ξεκινήσουν τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου τους.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος υπάρχουν δύο μεγάλες αλλαγές που αφορούν το μηχανογραφικό. Η πρώτη είναι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η δεύτερη η καθιέρωση δεύτερου μηχανογραφικού που οδηγεί μέσω των ΙΕΚ στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση και η ανάλυση των στατιστικών του υπουργείου Παιδείας φανερώνουν, σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό-φροντιστή Γιώργο Χατζητέγα, ότι «πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο για τα ΑΕΙ».

Ειδικότερα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών όσοι υποψήφιοι έχουν μέση επίδοση στα τέσσερα μαθήματα κάτω από 8,9 στην εικοσάβαθμη κλίμακα δεν θα μπορέσουν να συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό δελτίο, αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.

Αντίστοιχα στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Σπουδών η μέση επίδοση, ελάχιστη για τη συμπλήρωση του 1ου μηχανογ

πηγήραφικού δελτίου, είναι 9,5. Στις σπουδές Υγείας, η βάση διαμορφώνεται στο 9,7 και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, στο 8,2.

Αυτά αποτελούν και τα ελάχιστα βαθμολογικά όρια για κάθε επιστημονικό πεδίο. Με βάση τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται, ότι πάνω από 20.000 υποψήφιοι δεν θα έχουν δικαίωμα να συμπληρώσουν το 1ο μηχανογραφικό δελτίο.

Κατά τα υπόλοιπα, οι μέσες επιδόσεις των υποψηφίων δεν διαφοροποιούνται καθόλου στο 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ στα υπόλοιπα τρία επιστημονικά πεδία ανέβηκαν κατά μισή μονάδα.

Με βάση την κατανομή των υποψηφίων και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία, στο 1ο και 2ο αναμένονται πτώσεις λόγω της μείωσης των διαγωνιζομένων, ενώ αντίθετα στο 3ο και 4ο θα υπάρχουν ανοδικές τάσεις των βάσεων, συνεχίζει ο κ. Χατζητέγας.

Ακριβέστερη πρόβλεψη θα γίνει με την ανακοίνωση της κλιμάκωσης των μορίων, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

πηγή zougla.gr