Ουκρανία: Δημοψήφισμα στην σκιά του πολέμου

Την ώρα που η Ρωσία έχει προχωρήσει σε μερική επιστράτευση οι κάτοικοι τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από τις φιλορωσικές δυνάμεις  έχουν αρχίσει να ψηφίζουν σε δημοψηφίσματα για την ένταξη στη Ρωσία, τα οποία έχουν καταδικαστεί από τη Δύση ως παράνομα και προάγγελοι μιας παράνομης προσάρτησης εδαφών.

Η ψηφοφορία στο Ντονέτσκ, στη Λουχάνσκ, στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της ουκρανικής επικράτειας, ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass και θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη. Το αποτέλεσμα θεωρείται δεδομένο υπέρ της προσάρτησης των περιοχών αυτών από τη Ρωσία καθώς πρόκειται για τις περιοχές των Ρωσόφωνων .

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι τα δημοψηφίσματα ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους στην περιοχή να εκφράσουν την άποψή τους. «Από την αρχή της επιχείρησης είπαμε ότι οι λαοί των αντίστοιχων εδαφών θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα τους και ότι η σημερινή κατάσταση επιβεβαιώνει ότι θέλουν να είναι κύριοι της μοίρας τους» έχει δηλώσει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ουκρανία αναφέρει ότι η Ρωσία σκοπεύει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ως ένδειξη της υποστήριξης των πολιτών και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για προσάρτηση, παρόμοια με αυτή της Κριμαίας το 2014, την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει.

πηγή zougla.gr