Ομπρέλα για τον Τσάρο, «παντόφλα» για τον άτακτο Μακρόν

«Πέρα βρέχει» για τον Πούτιν, που κράτησε την ομπρέλα μόνο για τον εαυτό του – Θέμα κουτσομπολιού η υπερβολική διαχυτικότητα ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και την πληθωρική Κροάτισσα ομόλογό του στον τελικό του Μουντιάλ

Ποιος κέρδισε τελικά την Κυριακή το απόγευμα; Για όσους βιάζονται να απαντήσουν το αυτονόητο, ας διατυπωθεί πλήρως το ερώτημα: Ποιος κέρδισε τελικά, αυτοί που είχαν ομπρέλα και δεν την έδιναν ή εκείνοι που έγιναν μούσκεμα στη ρώσικη, πανηγυρική νεροποντή; Αυτό το ντέρμπι είχε νικητή, η ταυτότητά του όμως εξαρτάται από το πώς θέλει κανείς να βλέπει το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Πριν απολυθεί σύσσωμη η ομάδα των ανθρώπων που φροντίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκαν μαύρες ομπρέλες στην ειδική εξέδρα η οποία στήθηκε μετά από το σφύριγμα της λήξης του τελικού στη Μόσχα. Η ολιγωρία των φρουρών του Ρώσου ηγέτη ίσως συγχωρεθεί μέσα στο γενικότερο πνεύμα του ντελίριου για το εκπληκτικά οργανωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ίσως το καλύτερο όλων των εποχών. Όμως αυτοί που, βάσει καθηκόντων, θα όφειλαν να έχουν προνοήσει ώστε να μην βραχεί ούτε τρίχα (εκ των ελαχιστοτάτων που διαθέτει) από το κρανίο του Πούτιν, δεν αποκλείεται να ταξιδεύουν ήδη με τσάρτερ προς κάποια μονάδα φιλοξενίας ανεπιθύμητων στην Κολυμά ή τις εσχατιές της Σιβηρίας.

Την Κυριακή το απόγευμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπερβολικά απασχολημένος με το να παραδίδει τα μετάλλια και να σφίγγει τα χέρια Κροατών και Γάλλων. Εξού και δεν ασχολήθηκε διόλου με το εάν βρέχονται οι φιλοξενούμενοί του. Κάποιος άλλος, πχ ο Εμανουέλ Μακρόν, με την αστική του ευγένεια, πιθανώς θα έβγαζε το σακάκι του για να προστατεύσει τους άλλους από την νεροποντή. Ο Πούτιν θα μπορούσε να παραστήσει ότι θυσιάζεται, δίνοντας την ομπρέλα του ως ιππότης, κατ’ αρχάς στην Κροάτισσα πρόεδρο. Ή, στον Μακρόν για να κουρνιάσει μαζί της κάτω από το ίδιο αλεξιβρόχιο. Όμως, ο Ρώσος παντοκράτορας, την κρίσιμη στιγμή, κοίταξε την πάρτη του και το ακριβό του κουστούμι. Κι αυτός ο ατρόμητος άντρας που κάνει ιππασία ημίγυμνος, που δεν ορρωδεί προ παγωμένων λιμνών, στεππών κ.λπ, προτίμησε να κάνει τον Κινέζο κάτω από την ομπρέλα που κρατούσαν οι σωματοφύλακές του. Και γενικώς να εφαρμόσει κατά γράμμα το δόγμα «πέρα βρέχει».

Για τον Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν κέρδισε μόνο ως Γάλλος. Κέρδισε και ως άντρας. Η, πάντα διαχυτική (σε βαθμό παρεξηγήσεως ενίοτε), πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατίας, η Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, έμοιαζε παραδομένη στο Γάλλο ομόλογό της. Αμέτρητοι οι εναγκαλισμοί, αμέτρητοι και οι ασπασμοί μεταξύ τους, λες και ήταν συμπαίκτες που αλληλοσυγχαίρονταν για κάποιο γκολ. Στην εξέδρα της απονομής ανέβηκαν χέρι-χέρι, μαζί τους χτύπησε ο κατακλυσμός, μαζί και το αγέρι (παρντόν για τη λυρική έξαρση). Οι διαχύσεις ανάμεσα στον Εμανουέλ και την Κολίντα είχαν ξεκινήσει από τη σουίτα των VIP από όπου παρακολούθησαν τον τελικό, παρούσης -αλλά ωσεί απούσης όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- συζύγου του Γάλλου προέδρου, της Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν.

Δυστυχώς, από την άψογη τηλεοπτική κάλυψη του Μουντιάλ, την υποδειγματική τηλεσκηνοθεσία, διέφυγε η μεγάλη στιγμή του τελικού: Την έκφραση στο πρόσωπο της Μπριζίτ καθώς παρακολουθούσε το ταίρι της να χαριεντίζεται με την γεροδεμένη 50αρα Κροάτισσα, να κλαίει και να βρέχεται μέχρι το κόκκαλο δίπλα της, στη θέση όπου κανονικά θα έπρεπε να στέκει πλάι στον κύρη της η Μπριζίτ. Το καλύτερο πλάνο είναι αυτό που η υφήλιος δεν είδε ποτέ. Όπως δεν θα δει και τη συνέχεια, με τον εξάψαλμο της γκρίνιας κατά την επιστροφή στα Ηλύσια Πεδία ή την pantoufle που θα πέσει βροχή στον πασιχαρή Εμανουέλ -όπως παρατήρησε, σε παγκόσμια ομοθυμία, το twitter.

protothema.gr