Οι Εκλογές της 25ης Ιουνίου – Πως θα διεξαχθούν

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα είναι νέες κανονικές εκλογές. Δεν θα είναι ούτε ένας Β’ Γύρος ούτε επαναληπτικές. Ως εκ τούτου η διεξαγωγή τους θα είναι η συνήθης σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα, οι νόμοι και οι διατάξεις.

Επειδή η προσφυγή στις κάλπες συμβαίνει διότι δεν προέκυψε κυβερνητικό σχήμα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 υπάρχουν ορισμένα ιδιαίτερα στοιχεία που θα ισχύσουν. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, των συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ’ αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής, αφού πρόκειται για νέες εθνικές εκλογές. Με λίγα λόγια θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη και του κόμματος «Έλληνες» στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Επ’ αυτού θα αποφανθεί η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Δεδομένου ότι είναι, ακριβώς, νέες εκλογές, μένει να διαφανεί πόσα από τα μικρά κόμματα που προχθές έμειναν εκτός Βουλής, μια και δεν συγκέντρωσαν ποσοστό 3%, θα διεκδικήσουν εκ νέου την ψήφο των πολιτών, καθώς επίσης και εάν και πόσα νέα κόμματα ή «συμμαχικά» σχήματα ενδεχομένως εμφανιστούν.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου όσο και η Νίκη του Δημ. Νατσιού, που για λίγες ψήφους δεν πέτυχαν προχθές την είσοδό τους στη Βουλή κατακτώντας το 3%, έχουν δηλώσει ότι θα επιδιώξουν να τα καταφέρουν στις επόμενες κάλπες

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυροδοσία. Μέσα στα παραβάν δεν θα υπάρχει στυλό, αφού δεν θα χρειάζεται ο ψηφοφόρος να βάλει σταυρό δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων.

Συνεπώς, δεν πρέπει να προσέλθουν πολίτες στα εκλογικά τμήματα με ψηφοδέλτια που ήδη φέρουν σταυρούς προτίμησης. Συμβαίνει και στις μέρες μας και μάλιστα αρκετά συχνά. Αρκεί μόνο να επιλέξουμε το ψηφοδέλτιο του κόμματος της προτίμησής μας και να το βάλουμε απλά στον φάκελο που θα ρίξουμε στην κάλπη. Στα ψηφοδέλτια – «λίστα», η σειρά των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών καθορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων, με κριτήριο παραδοσιακά το αποτέλεσμα της τελευταίας σταυροδοσίας δηλαδή στις 21 Μαΐου. Στις πρώτες θέσεις θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που έλαβαν προχθές Κυριακή κατά σειρά τους περισσότερους σταυρούς.