Νοσοκομείο Δράμας: Προσπάθειες για την δημιουργία μονάδας νοσηλείας ογκολογικών ασθενών

Εξοπλίζεται το Νοσοκομείο Δράμας

 

Άρχισε να τοποθετείται τις προηγούμενες ημέρες και θα είναι εντός της εβδομάδας στην διάθεση του προσωπικού και των ασθενών ο νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός ύψους 205.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια του ΕΣΠΑ, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την Μονάδα Εμφραγμάτων της  Καρδιολογικής του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.

 

«Αυτό που γίνεται είναι η αντικατάσταση όλου του παλαιού εξοπλισμού με καινούργιο. Εκσυγχρονίζονται οι δυο πολύ σημαντικές αυτές μονάδες του Νοσοκομείου Δράμας…» εξήγησε μιλώντας στα «Χρονικά» ο διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νικόλαος Λιάτσης.

Ο εξοπλισμός μεταξύ άλλων αφορά τα μόνιτορ που είναι τοποθετημένα ανά κλίνη και το κεντρικό σύστημα με το οποίο συγκεντρώνονται όλες οι ενδείξεις. Πρόκειται για ένα βασικό εργαλείο των δύο μονάδων μέσω του οποίου παρακολουθείται ο ασθενής που νοσηλεύεται είτε στην ΜΕΘ είτε στην Μονάδα Εμφραγμάτων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 7 μόνιτορ στην ΜΕΘ και άλλα 6 μόνιτορ στην Καρδιολογική Μονάδα ενώ παράλληλα ανακαινίστηκαν οι δύο κλινικές.

Μέσω επιπλέον  ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που προμηθεύεται το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας με χρηματοδότηση επίσης από το ΕΣΠΑ ενισχύονται σχεδόν όλοι οι τομείς του Υγειονομικού Οργανισμού όπως για παράδειγμα  τα χειρουργεία  και  η οφθαλμολογική κλινική.

Ειδικά για την οφθαλμολογική κλινική αξίζει να υπενθυμιστεί ότι αυτή έχει πλέον στελεχωθεί πλήρως ενώ με τον νέο εξοπλισμό ξεκινούν να γίνονται και επεμβάσεις για καταρράκτη, κάτι που εδώ και πολλά χρόνια  δεν ήταν δυνατόν να γίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Ήδη μέχρι και τον Νοέμβριο είχε γίνει προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 166.000 ευρώ για τις ανάγκες του τμήματος επειγόντων περιστατικών και του τμήματος εξωτερικών ιατρείων.

Παράλληλα το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας βρίσκεται στην διαδικασία προμήθειας και νέου εξοπλισμού που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018 με την υλοποίηση τριών επιπλέον έργων για τα οποία υπάρχουν εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει αλλαγή και αντικατάσταση   όλων  των κλινών (360 κλινών)  του Νοσοκομείου Δράμας με νέες – σύγχρονες και  ανάλογες με τις ανάγκες της κάθε μονάδας του Νοσοκομείου.

Μέχρι και το τέλος του 2018  θα έχει πραγματοποιηθεί προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ξεπερνά συνολικά τα 4.3 εκ ευρώ μέσα από 5 διαφορετικά έργα που θα καλυφθούν από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για μία επίπονη προσπάθεια την οποία καταβάλλει εδώ και αρκετό διάστημα η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου προκειμένου να αναβαθμίσει τις παροχές υγείας προς τους πολίτες της περιοχής μας αφού είναι γνωστό ότι αυτές μέσω αποφάσεων που προηγήθηκαν τα προηγούμενα  χρόνια είχαν συρρικνωθεί, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσπάθεια των ανθρώπων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας είναι η αλλαγή του οργανισμού και ο διαχωρισμός της Παθολογικής Κλινικής σε δύο τμήματα όπως ίσχυσε πριν το 2012.  Τα δυο νέα τμήματα προτάθηκε να διαθέτουν από 28 κλίνες ενώ στόχο αποτελεί στο νέο οργανισμό να δημιουργηθεί νέο τμήμα Βραχείας Νοσηλείας των  ογκολογικών ασθενών. Η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος θα μπορέσει να συνεισφέρει στην μεγάλη αναγκαιότητα  που υπάρχει για εξυπηρέτηση των ογκολογικών ασθενών (προκειμένου να ολοκληρώνουν χωρίς να μετακινούνται εκτός Δράμας τις απαιτούμενες θεραπείες, χημειοθεραπείες κλπ κατόπιν συνταγών που πέρνουν απο τριτοβάθμια ιδρύματα). Κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό…

Παρόλα αυτά για το συγκεκριμένο εγχείρημα χρειάζονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί, δεδομένου ότι πέραν των άλλων  θα πρέπει να εξασφαλιστούν ογκολόγοι και το ανάλογο προσωπικό. Παράλληλα θα πρέπει να καλυφθεί και το σκέλος της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Θέματα για τα οποία υπάρχουν ήδη επαφές τόσο με την πολιτεία όσο και με φορείς όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος…

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Ψωμάς

πηγή: xronikadramas.gr

 

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive