«Ναρκοπέδιο» για τους επαγγελματίες η μερική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών

imagehandler

Δεν απαλλάσσονται από τις προσαυξήσεις με 8% – Οι ειδικοί φοβούνται ότι 350.000 ασφαλισμένοι θα κλείσουν τα βιβλία τους

 

Η μερική καταβολή εισφορών η αλλιώς «έναντι» που προωθεί το υπουργείο Εργασίας ως μέτρο ελάφρυνσης των επαγγελματιών δεν εφαρμόζεται για πρώτη φορά. Τη διετία 2013-2014 το είχε καθιερώσει και ο Γ. Βρούτσης καλώντας τους οφειλέτες να «δώσουν ότι προαιρούνται». Και τότε όμως ( το 2013 ήταν η πιο σκληρή χρονιά του μνημονίου) τα θετικά αποτελέσματα ήταν πρόσκαιρα. Η καταβολή «έναντι» που θα γίνεται πλέον δεκτή από το σύστημα δεν απαλλάσσει από τις προσαυξήσεις με επιτόκιο 8% υπολειπόμενο ποσό της οφειλής.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να επανέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα περίπου 350.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, οι οποίοι μέχρι σήμερα λόγω αδυναμίας δεν εκπλήρωναν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύει ότι το Υπουργείο παραδέχεται ότι η επιβάρυνση είναι υπέρμετρη για την αντοχή των επαγγελματιών και ανησυχεί για την εκτόξευση των οφειλών οι οποίες ήδη έχουν αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των ταμείων.

Ειδικοί της ασφάλισης εκτιμούν ότι όχι μόνο δε θα επιστρέψουν πίσω οι οφειλέτες που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών αλλά θα κλείσουν τα βιβλία τους άλλοι τόσοι με αποτέλεσμα να μειωθούν αντί να αυξηθούν όπως έχει προϋπολογιστεί τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των επιτηδευματιών για τις εισφορές προβληματίζουν τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα που αναζητούν τρόπους ελάφρυνσης των στρωμάτων που επιβαρύνονται περισσότερο από τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα.

Η συνήθης απάντηση του υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τ. Πετρόπουλου ,όταν τίθεται μετ’ επιτάσεως το θέμα είναι ότι το 99% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα κάτω από 20.000 ευρώ και το 75% κάτω από 7.000 ευρώ και κατά συνέπεια οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν δεν είναι μεγαλύτερες των προηγουμένων.

newmoney.gr

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive