«Μοντέλο Εύβοιας» για τα αιολικά πάρκα ζητά ο Έβρος- Τι “δίνει” η κυβέρνηση.

Φρένο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε καμένες περιοχές της Δαδιάς και μέσα στην περιοχή Natura για τον μαυρογύπα ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος με αίτημά της η διεύθυνση δασών Έβρου. Πρόκειται για άδεια που είχε κατατεθεί προς έγκρισης πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αδειοδότησης αιολικού σταθμού πριν λίγες μέρες. Η διεύθυνση δασών Έβρου επικαλείται την αναφορά του άρθρου 73 του ν. 4843/2021  που νομοθέτησε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις φορέων για τη χορήγηση αδειών ΑΠΕ στην πυρόπληκτη Εύβοια, θέτοντας ‘τες σε αναστολή για πέντε χρόνια.

«Υπάρχει ένα προηγούμενο με την Εύβοια. Εμείς υποβάλαμε αντίστοιχο αίτημα μέσω της Επιθεώρησης Δασικών Εφαρμογών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη στο ΥΠΕΝ ώστε να ανασταλούν όχι μόνο οι άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών αλλά όλες οι ΑΠΕ  τουλάχιστον για 5 χρόνια στις καμένες περιοχές του Έβρου και αυτό να έχει και αναδρομική ισχύ», λέει στο ethnos.gr ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δασών νομού Έβρου Πέτρος Ανθόπουλος.

Ωστόσο ακόμη και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με εντολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, ανακοινώθηκε πως αναστέλλεται για μέχρι ένα έτος (και όχι για πέντε) η υλοποίηση των έργων και εργασιών, οι οποίες αν και είναι επιτρεπτές επεμβάσεις από τις διατάξεις της δασικής και λοιπής νομοθεσίας, είναι δυνατόν λόγω της φύσης τους να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες στην ευνόητα, πλέον, ευαίσθητη οικολογικά χλωρίδα και πανίδα της εν λόγω περιοχής, έως την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, που θα ανατεθεί άμεσα και θα διερευνήσει στοχευμένα το θέμα αυτό.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ