Μηνύματα για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γρ.Παπαεμμανουήλ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Νεοελληνικού Έθνους. Ένας διπλός εορτασμός για την Πατρίδα μας, για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την αναγγελία της γέννησης του Ιησού, του Λυτρωτή και Σωτήρα του κόσμου από την σκλαβιά της αμαρτίας. Η αναγγελία αυτή ταυτίστηκε με τη λύτρωση του σκλαβωμένου Γένους από τη δουλεία τετρακοσίων χρόνων. Με τη θεϊκή παρέμβαση, οι αγωνιστές του ΄21 ανόρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον Τούρκο δυνάστη και έδωσαν θάρρος και ελπίδα στις καρδιές των σκλαβωμένων Ελλήνων για την πολυπόθητη Ελευθερία.

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα τιμής και δόξας για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, αλλά και ταυτόχρονα ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας. Οι ήρωες του ΄21 με ενότητα και εθνική ομοψυχία θυσιάστηκαν για τα αιώνια ιδανικά της Φυλής μας και έγιναν για τους σύγχρονους Έλληνες πρότυπα ανδρείας και ηρωισμού. Το μήνυμα που εκπέμπει η ιστορική ημέρα της 25ης Μαρτίου 1821 παραμένει πάντα ισχυρό και επίκαιρο. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, στους καιρούς της κρίσης των πνευματικών αξιών και της οικονομικής δυσπραγίας, καθώς και της ανασφάλειας σε διεθνές επίπεδο και ιδιαιτέρως σε μια περίοδο, όπου ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και με το βλέμμα στραμμένο στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας που δέχθηκε εισβολή, ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου του 1821 αποτελεί πηγή έμπνευσης και άντλησης ιστορικών διδαγμάτων για αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. Ο Ελληνικός λαός καταδικάζει απερίφραστα τις εισβολές, γιατί έζησε τη δυστυχία της εισβολής στην Κύπρο το 1974. Ο απανταχού της γης Ελληνισμός ζει και πορεύεται με τις διαχρονικές αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της κοινωνικής ισότητας και της αξιοπρέπειας.

Φίλες και Φίλοι,

η ημέρα αυτή προσφέρεται ως ευκαιρία για αυτογνωσία και εθνική αναζήτηση. Σας προσκαλώ να υψώσομε την ελληνική σημαία στις οικίες μας και στα καταστήματα μας ως ελάχιστη ένδειξη φόρου τιμής στους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του 21. Να κρατήσουμε ψηλά το Έθνος μας χέρι με χέρι. Να ακολουθήσουμε στο δημόσιο βίο τα διαχρονικά μηνύματα της 25ης Μαρτίου 1821.

Χρόνια πολλά συμπολίτισσες και συμπολίτες.

Ζήτω η Ελλάδα!

Μήνυμα του π. βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη

Πάνε 201 χρόνια που η συνείδηση του Γένους, η Ρωμιοσύνη, ο λαός μας, φύτρα του σύγχρονου κόσμου, πάλεψε και παλεύει, αντιστέκεται στο μύλο του Χρόνου ενάντια στην σκλαβιά και αγωνίζεται σήμερα ενάντια στην αλλοτρίωση!
Κι αν προσπάθησαν, και προσπαθούν, οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες να πλήξουντη γλώσσα του, τη θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, αυτός ο λαός απέδειξε ότι οδηγείται μόνο από τον αγιάτρευτο έρωτά του για τη Λευτεριά και δεν ποδηγετείτε!
-Μεγάλη η χάρη Σου, κυρά – Δέσποινα! Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών σήμερα! Πρέπει να προσευχηθούμε μαζί Του στον Μυστικό Δείπνο και να μεταλάβουμε για την Ειρήνη, που δεν είναι αυτονόητη και απαιτεί θυσίες και κόπους και πατριωτισμό που καλούμαστε να τον αποδείξουμε! Να γονατίσουμε μπροστά στους άταφους νεκρούς, τις βροντερές σημαίες αν χρειαστεί να ξεδιπλώσουμε, ν΄ ακούσουμε τον Χερουβικό που ψέλνει ο πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ στην Ουράνια Μητρόπολη, μαζί με τον Χρυσόστομο Δράμας-Σμύρνης, τον Γρηγόριο Κυδωνιών, το Ευθύμιο Ζήλων και το νέφος των Μαρτύρων και Ομολογητών «εν πίστει τετελειωμένων», που δεν προσκύνησαν στο Σούλι, στο Κούγκι, στο Αρκάδι, στη Μακεδονία, στη Δράμα, στη Μικρασία, στον Πόντο, στη Βόρειο Ήπειρο, στην Κύπρο…
Πατριώτες και πατριώτισσες, ψηλά το κεφάλι! Και αυτές τις συμπληγάδες θα τις ξεπεράσουμε, γιατί «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελλάδα και δεν την παίρνει πίσω»! Ενωμένοι με σφυρηλατημένη πεποίθηση, αντιστεκόμαστε και θα νικήσουμε…

Χρόνια πολλά!