«Μενοίκιο»: Το κατσικίσιο γάλα από τη Δράμα που ανοίγει τα φτερά του στις αγορές του κόσμου

 

Μέσα στο 2019 αναμένεται να «πατήσει πόδι» στην αγορά της Αττικής ο αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Μενοίκιο» με το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του, ενώ εξελίσσονται πολύ θετικά οι συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους για εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Ντουμπάι, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μελενεκλής, ένας εκ των τεσσάρων γιων του ιδρυτή και προέδρου του, Βασίλη. «Το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του έχουν βγει από την αφάνεια και κερδίζουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, κυρίως εκείνους που είναι εκπαιδευμένοι και ψηφίζουν ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία» επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ήδη γίνονται εξαγωγές, αν και σε μικρές ποσότητες, σε Γερμανία, Ολλανδία και Βουλγαρία»

Επικεφαλής του συνεταιρισμού είναι ο ιδρυτής του Βασίλης Μελενεκλής, και συνοδοιπόροι οι τέσσερις γιοι του. Ο μεγαλύτερος γιος, Γιώργος Μελενεκλής, είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας – Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο δεύτερος, ο Δημήτρης, σπουδάζει στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο τρίτος σπουδάζει στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο μικρότερος είναι ακόμα μαθητής.

Η ιστορία του «Μενοίκιο»
«Την ονομασία Μενοίκιο την εμπνευστήκαμε από το όρος Μενοίκιο στη Δράμα, στη σκιά του οποίου εκτείνεται όλο το λεκανοπέδιο του Δήμου Προσοτσάνης. Χωρίζει το νομό Δράμας από αυτόν των Σερρών και αποτελεί το βουνό που έχει στηρίξει την κτηνοτροφία της περιοχής, “ταΐζοντας” πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων» επισήμανε ο Γ. Μελενεκλής. Η όλη προσπάθεια για τη δημιουργία του συνεταιρισμού, όπως μας είπε, ξεκίνησε το 2007, από τον πατέρα του τον Βασίλη Μελενεκλή, ο οποίος «ήταν αγρότης και καλλιεργούσε σιτηρά από το 1992. Η αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά οδήγησε την οικογένεια Μελενεκλή στο σήμερα».

Πρόσθεσε δε ότι εκτός από το γάλα που παράγουν οι ίδιοι με τα ζώα που διατηρούν, συνεργάζονται με 60 παραγωγούς-κτηνοτρόφους του νομού Δράμας.

«Μάλιστα, τους περισσότερους από αυτούς τους προμηθεύουμε τις ζωοτροφές, με σκοπό να διατηρούμε ομαλή συνέχεια στην ποιότητα του γάλακτος κατά τη διάρκεια της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου».

Έτσι, με το «νερό να έχει μπει στο αυλάκι», δημιουργήθηκε η σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα αιγοπροβάτων στην Προσοτσάνη Δράμας, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008. Στο μεταξύ, η ιδέα ενός τυροκομείου «υπέβοσκε ολοένα και πιο έντονα», και έτσι από το 2014 τα προϊόντα «Μενοίκιο» αποκτούν θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Σήμερα ο πατέρας μου νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του» επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Μελενεκλής, προσθέτοντας: «δεν μπορώ να περιγράψω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στην ποιότητα».

Ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Μενοίκιο» αποτελεί ένα πρότυπο σχήμα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων, μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών ISO 22000, ενώ τα βιολογικά του προϊόντα πιστοποιούνται από την BioHellas. Οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται είναι ιδιοπαραγόμενες, και ως εκ τούτου πλήρως ελεγχόμενες, αφού είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι που φροντίζουν για τη σωστή διατροφή και διαβίωση των ζώων που δίνουν το γάλα. Τα προϊόντα του συνεταιρισμού φτάνουν τους 20 κωδικούς, και ως επί το πλείστον παράγονται από κατσικίσιο γάλα. Γάλα, τυρί και γιαούρτι είναι οι κύριες κατηγορίες, συμβατικά και βιολογικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έλενα Αλεξιάδου.