Μεγάλη ανησυχία για την επικείμενη εισβολή του Ισραηλινού στρατού στην Ράφα.

Εντείνεται η ανησυχία για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα στο νότο, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, την οποία για την ώρα το Ισραήλ πλήττει με αεροπορικές επιδρομές. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι καταρτίζει λεπτομερές σχέδιο για την επιχείρηση και για την ασφαλή έξοδο του 1,5 εκατομμυρίου εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκονται στην περιοχή: «Θα το κάνουμε! Θα πιάσουμε τα εναπομείναντα τάγματα τρομοκρατών της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο. Θα τα καταφέρουμε παρέχοντας παράλληλα ένα ασφαλές πέρασμα για τον άμαχο πληθυσμό, για να μπορέσει να φύγει.

Από την πλευρά της η Αναλένα Μπέρμποκ, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, τονίζει: «Οι άνθρωποι στη Γάζα δεν μπορούν να εξαφανιστούν στον αέρα».

Οι Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι βρίσκονται σε απόγνωση με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προειδοποιούν για άλλη μια φορά ότι μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγήσει σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε: «Επαναλαμβάνω την προειδοποίηση πολλών κρατών μελών της Ε.Ε. ότι ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή και σε σοβαρή ένταση με την Αίγυπτο».

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αναφέρουν: «Είπαν ότι η Ράφα θα είναι ασφαλές μέρος. Πόσες φορές μάς είπες ψέματα; Ότι αυτό το μέρος θα είναι ασφαλές και μετά να το παίρνεις πίσω και να μας βομβαρδίζεις; Η Ράφα είναι δύο δρόμοι. Αν βομβαρδίσουν τον ένα από αυτούς, χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν και μπορεί να είμαστε ανάμεσά του».

Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή ομήρων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς Aqsa TV επικαλούμενο τις δηλώσεις ενός ανώτερου ηγέτη της Χαμάς σήμερα.

Βορειότερα, στη γειτονική Χαν Γιούνις, το Ισραήλ, που συνεχίζει με αμείωτη ένταση το σφυροκόπημα από ξηρά και αέρα, ισχυρίζεται ότι έχει εξολοθρεύσει 2,500 μαχητές της Χαμάς και ο αρχηγός του Ισραηλινού Επιτελείου στρατού, Χέρτζι Χαλεβί δηλώνει πως: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τις μάχες στη Χαν Γιούνις. Απέχουμε πολύ από την ολοκλήρωση (της επιχείρησης) και για μας αποτελεί έως τώρα μια μεγάλη επιτυχία.