Κορονοϊός: Έξαρση κρουσμάτων λόγω Ο4 και Ο5, αλλά όχι νοσηρότητας ή θνησιμότητας

Αν και οι νέες υποπαραλλαγές της Όμικρον (Ο4 και Ο5) σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων έχουν προκαλέσει αύξηση της διασποράς κρουσμάτων κορονοϊού, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης  εμφανίζεται καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι δεν διαφαίνεται αύξηση νοσηρότητας ή θνησιμότητας. Σε κάθε περίπτωση, καλεί στην εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας ειδικά από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων πού προέρχεται ως επί το πλείστον από τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον, ΒΑ4 και ΒΑ5, οι οποίες επικρατούν στην Πορτογαλία και ανεβαίνουν γενικότερα στην ΕΕ. Αυτό το στέλεχος της Όμικρον μάλλον θα αντικαταστήσει τα άλλα στελέχη και στην Αμερική και στην Ευρώπη πολύ σύντομα, αναφέρει ο κ. Ζαούτης.
Επισημαίνει παράλληλα ότι είναι πιο μεταδοτικό από προηγούμενα στελέχη της Όμικρον, δεν φαίνεται να έχει αυξημένη νοσηρότητα και σε κάποιο βαθμό μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας των εμβολίων.
«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι αναμενόμενη λόγω αυτού του στελέχους και της επιστροφής στην κανονικότητα, αλλά οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο κορωνοϊός υπάρχει και θα μείνει μαζί μας, οπότε κρούσματα θα υπάρχουν. Με το επίπεδο ανοσίας που έχουμε αυτή τη στιγμή, (εμβολιασμένοι και νοσήσαντες) θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα, αλλά όχι αύξηση σε νοσηρότητα και θνησιμότητα».

Όσον αφορά τις επαναλοιμώξεις που τον τελευταίο καιρό καταγράφονται και στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, ο πρόεδρος του Οργανισμού τονίζει ότι τα άτομα που εμφανίζουν επαναλοίμωξη την περνάνε ήπια, γιατί έχουν ένα βαθμό ανοσίας από την πρώτη λοίμωξη. «Αλλά από τη στιγμή που κυκλοφορεί ο ιός και δεν περιμένουμε να εξαφανιστεί, θα υπάρχουνε επαναλοιμώξεις».

Για το σύστημα επιτήρησης της πανδημίας, εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως δεν θεωρεί πλέον τον αριθμό κρουσμάτων, ως τον πιο σημαντικό δείκτη.

πηγή cnn.gr