Κοντά στην άρση της εφαρμογής του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία

Αύξηση εσόδων 60 εκατ. Ευρώ από τις μισθώσεις τύπου Airbnb προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η ρύθμιση του πλαισίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα γίνει μετά το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και θα αποτελέσει συνολική κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σημειώνει: “δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οδηγός για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα είναι η διαφάνεια στις συναλλαγές, η προστασία των χρηστών αυτών των υπηρεσιών, η διασφάλιση του ανταγωνισμού στον τουριστικό κλάδο και η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Δεν νοείται να έχουμε διαφοροποιήσεις μεταξύ διαφορετικών ειδών καταλυμάτων”.

Eπίσης ο κ.Θεοχάρης έχει ήδη δηλώσει, πως θα επανεξεταστεί η  χρησιμότητα του τέλους διαμονής και όλες οι λύσεις είναι στο τραπέζι ακόμα και η πλήρης κατάργησή του.  Υπενθυμίζεται, πως για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια το τέλος στη διανυκτέρευση, που επιβαρύνει τους πελάτες των καταλυμάτων, ισχύει από το 2018.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τη χρονιά που πέρασε τα χρήματα από το τέλος στα ξενοδοχεία ήταν διπλάσια του προϋπολογισμού.