Κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τις «τροποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές  και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το επίμαχο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στην εκπνοή του περασμένου Νοεμβρίου από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργου ΦΓλωρίδη αι τον υφυπουργό Δικαιοσύνης  παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πάνου Αλεξανδρή και αναρτήθηκε στην συνέχεια για διαβούλευση έως το τέλος Δεκεμβρίου 2023.
Φιλοσοφία του νομοσχεδίου, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, είναι η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της κοινωνίας.

Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου προστέθηκε ειδική διάταξη, όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή, η οποία βάζει φραγμούς στη διαφθορά τόσο την εγχώρια όσο και την «εξαγόμενη» από Ελληνικές κατασκευαστικές κ.λπ. εταιρείες, ενώ την ίδια στιγμή εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων προστασίας του ανταγωνισμού.

Έτσι, στις περιπτώσεις εμπλοκής Νομικών Προσώπων σε παιχνίδια διαφθοράς, θα επιβάλλονται πλέον αυτοτελώς εξοντωτικά μεγάλα χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες αυτές. Τα πρόστιμα αυτά είναι ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που αποδίδονται στα στελέχη των Νομικών Προσώπων και τελικά καταδικάζονται από τα δικαστήρια.

Τα χρηματικά πρόστιμα τα οποία θα επιβάλλονται από τα Ελληνικά Ποινικά δικαστήρια στα Νομικά Πρόσωπα θα έχουν αφετηρία τις 10.000 ευρώ και θα φτάνουν σε επίπεδα εκατομμυρίων, χωρίς να υπάρχει ανώτατο οικονομικό πλαφόν. Το ύφος του χρηματικού προστίμου που θα επιβάλλεται στα Νομικά Πρόσωπα, θα είναι στην κρίση των ποινικών δικαστών, σε συνάρτηση με το ύψος της ζημιάς που προκαλείται, τον αριθμό των εμπλεκομένων προσώπων, την έκταση της διαφθοράς, κ.λπ.

Μάλιστα, εφόσον, υπάρξει υποτροπή της εταιρείας, προβλέπεται η τοποθέτηση λουκέτου (κλείσιμο), πλέον του προστίμου που θα επιβάλλεται.