Κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα των FT περί αυξημένων τιμών των εμβολίων Pfizer και Moderna από την Κομισιόν

«Ουδέν σχόλιο», δηλώνει η Κομισιόν  αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times για τις αυξημένες τιμές των εμβολίων Pfizer και Moderna, στις νέες συμβάσεις που έχουν συναφθεί για λογαριασμό των χωρών της Ε.Ε..

Αναλυτικότερα, εκπρόσωπος της Επιτροπής, σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές που γράφει το δημοσίευμα των Financial Times, λέγοντας ότι «πρόκειται για εμπιστευτικές ρήτρες». Ο ίδιος τόνισε ότι «οι πληροφορίες έχουν αποκαλυφθεί χωρίς τη συμφωνία και των δύο μερών» και δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε νέα σύμβαση με την Pfizer για την προμήθεια 1,8 δισεκ. δόσεων εμβολίoυ Pfizer/BioNTech, ενώ τον Ιούνιο έκλεισε νέα συμφωνία με την Moderna για επιπλέον 150 εκατ. δόσεις.

Όπως με όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει ή διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, έτσι και τώρα η Επιτροπή τηρεί «σιγή ιχθύος» για τις τιμές των εμβολίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλείται τμήματα των συμβολαίων, η νέα τιμή του σκευάσματος των Pfizer/Biontech είναι 19,5 ευρώ ανά δόση, έναντι 15,5 ευρώ στις προηγούμενες συμβάσεις. Η τιμή μίας δόσης του εμβολίου της Moderna που στις προηγούμενες συμβάσεις ήταν 22,6 δολάρια (19 ευρώ), ανεβαίνει στα 25,5 δολάρια (21,5 ευρώ), σύμφωνα με τους FT.

πηγή kahimerini.gr