Και με «την βούλα» ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ρυθμίζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Προβλέπεται για όλους  τους πολίτες οι οποίοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ότι  θα υποστούν σειρά σκληρών μέτρων, όπως καθεστώς αναστολής εργασίας, άδεια άνευ αποδοχών και διακοπή ασφαλιστικής κάλυψης. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα τα οποία προσβάλλουν την εργασιακή τάξη που ισχύει στη χώρα, καθώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων όπως αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα και τις διατάξεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η τροπολογία αυτή θα αφορά στις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

– Οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

– Οι εργαζόμενοι σε δομές ΑμεΑ

– Οι υγειονομικοί.

Αφορά την υποχρέωση του εργαζομένου να ενημερώνει τον εργοδότη του για τον εμβολιασμό του ή μη.

Όσοι απασχολούνται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως 16 Αυγούστου. Οι υγειονομικοί πρέπει να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και να έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση άρνησης εμβολιασμού προβλέπεται άδεια άνευ αποδοχών χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν.

Σε περίπτωση που χρειάζεται αναπλήρωση κενής θέσης λόγω άρνησης εμβολιασμού προβλέπονται τρίμηνες συμβάσεις.

Αντιδράσεις υγειονομικών σς Θεσσαλονίκη και Κιλικίς

Συγκέντρωση, με σύνθημα «Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα», πραγματοποίησαν το πρωί υγειονομικοί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Διαδηλώνουμε σήμερα στο ΑΧΕΠΑ υπέρ του εμβολιασμού και κατά της υποχρεωτικότητάς του. Δεν πιστεύουμε ότι με τον βούρδουλα θα αυξήσουμε τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολιασμό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σημειώνοντας ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών συνοδεύεται με άδεια άνευ αποδοχών, πράγμα που υποκρύπτει απόλυση. Ακόμα, τόνισε ότι η κυβέρνηση, χωρίς καμία αιτιολογική βάση, αποφάσισε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών, ενώ δεν έχει τηρήσει καμία δέσμευση απέναντι στους υγειονομικούς ότι δεν τους έχει εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά, δεν μονιμοποίησε τους εκτάκτους, ούτε και έδωσε υγειονομικό επίδομα.

Ο κ. Γιαννάκος επισήμανε ότι το 90% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί, ενώ ο αριθμός αυτών που -για διάφορους λόγους- δεν εμβολιάστηκαν ανέρχεται στις 10.000 και απηύθυνε έκκληση στο υπουργείο να βρεθεί τρόπος ώστε να πειστούν να κάνουν εμβόλιο.

«Για φανταστείτε τα νοσοκομεία την 1η Σεπτέμβρη με μείον 10.000 άτομα προσωπικό. Πρέπει, λοιπόν, να τους πείσουμε και όχι να τους στείλουμε στο σπίτι εάν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το τέταρτο κύμα της πανδημίας που έρχεται» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι δηλώσεις του κ. Γιαννάκου προκάλεσαν την αντίδραση ομάδας υγειονομικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είναι ούτε αντιεμβολιαστές, ούτε αρνητές των εμβολίων, αλλά αρνούνται να κάνουν στο εμβόλιο κατά της Covid-19 με την αιτιολογία ότι είναι πειραματικό.

πηγή zougla.gr