Ιταλία: ΟΧΙ στα συνθετικά τρόφιμα (κρέας εργαστηρίου)

Η Βουλή στην Ιταλία ψήφισε νόμο που απαγορεύει την παραγωγή, πώληση ή εισαγωγή συνθετικού κρέατος εργαστηρίου ή ζωοτροφές, με την κυβέρνηση Μελόνι να μιλά για την υπεράσπιση της ιταλικής παράδοσης.

Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο έγινε δεκτή με συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της απαγόρευσης. Κάποια στιγμή, μάλιστα, ξέσπασε συμπλοκή μεταξύ αγροτών και βουλευτών.
Παρά τις διαμάχες, το νομοσχέδιο πέρασε με 159 ψήφους υπέρ έναντι 53. Η παραβίαση του νόμου θα σημαίνει πρόστιμο έως και 60.000 ευρώ.

Ο νόμος απαγορεύει τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς τη θανάτωση του ζώου και εμποδίζει τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν στις ετικέτες λέξεις που σχετίζονται με το κρέας για να περιγράψουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα συνθετικό στο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, καθώς δημιουργείται από την καλλιέργεια φυσικών κυττάρων χωρίς γενετική τροποποίηση.

Προς το παρόν, το κρέας εργαστηρίου έχει εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση μόνο στη Σιγκαπούρη και στις ΗΠΑ. Η ΕΕ δεν έχει ακόμη δώσει το πράσινο φως για καλλιέργεια κρέατος στο εργαστήριο, αλλά εάν το κάνει ο νέος νόμος της Ιταλίας θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο νέος νόμος είναι μια νίκη για τον υπουργό Γεωργίας της Ιταλίας, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε ορκιστεί να αποτρέψει να φτάσουν τα «συνθετικά τρόφιμα» στο τραπέζι των Ιταλών.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους εργαζομένους μας, τους επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και τους πολίτες που έχουν το δικαίωμα να τρώνε καλά», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, που προέρχεται από το κόμμα της Μελόνι και στο παρελθόν έχει εκθειάσει την παράδοση της Ιταλίας στον πολιτισμό του φαγητού και του κρασιού.