Ιστορική συμφωνία Ισραήλ, Ην. Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν μέσω… ΗΠΑ

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουάσιγκτον κατάφερε να μεσολαβήσει σε δύο ειρηνευτικές συμφωνίες που εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και δύο χωρών του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Το Μπαχρέιν, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες Άμπρααμ στον Λευκό Οίκο, σηματοδοτώντας μια ιστορική μετατόπιση στη Μέση Ανατολή καθώς είναι οι δύο πρώτες χώρες του Περσικού Κόλπου που έκαναν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με το Τελ Αβίβ μετά από δεκαετίες εχθρότητας.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν – Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχάν και Χαλίντ μπιν Αχμέντ αλ Χαλίφα.

Ο εκπρόσωπος των ΗΑΕ ευχαρίστησε τον Νετανιάχου για την αποδοχή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ιστορική συμφωνία θα βελτιώσει τη ζωή στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ στις 13 Αυγούστου, οι δύο χώρες θα καθιερώσουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς και θα αρχίσουν να συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, από η οικονομία και τον τουρισμό έως την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία.

Σε αντάλλαγμα, το Τελ Αβίβ υποσχέθηκε να αναστείλει τα σχέδιά του για επέκταση της κυριαρχίας του σε τμήματα της Δυτικής Όχθης.

Η συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, με τα ΗΑΕ να χαρακτηρίζουν το Ισραήλ «εχθρό» το 1971, αλλά οι δεσμοί τους σύμφωνα με πληροφορίες εξελίχθηκαν την τελευταία δεκαετία με ανεπίσημη συνεργασία σε ορισμένους τομείς.

Οι συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ, ΗΑΕ και Μπαχρέιν, που γίνονται τα πρώτα κράτη του Κόλπου που εξομαλύνουν τους δεσμούς τους με το Τελ Αβίβ, καταδικάστηκαν από την Τουρκία, το Ιράν και την Παλαιστινιακή Αρχή που υποστήριξαν πως υπονομεύουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κάλεσε τα αραβικά κράτη να ακολουθήσουν τις διατάξεις της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας του 2002, η οποία αναφέρει ότι μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούν διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ μόνο μετά την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο Αμπάς σχολίασε περαιτέρω την υπογραφή των Συμφωνιών δηλώνοντας ότι «καμία ειρήνη» δεν είναι εφικτή όσο η ισραηλινή «κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζεται.

sputnik.gr