Ηνωμένο Βασίλειο : Πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μεταναστών

Ορισμένοι από τους Πρόσφυγες  Ηνωμένο Βασίλειο και τους μετανάστες που φθάνουν στο διασχίζοντας το στενό της Μάγχης  με μικρά πλεούμενα ή μέσα στα ρυμουλκά φορτηγών θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο δωδεκάμηνου πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το 12μηνο πρόγραμμα, που άρχισε την Τετάρτη, έχει σκοπό να διαπιστωθεί εάν η ηλεκτρονική παρακολούθηση είναι αποτελεσματική μέθοδος για τον εντοπισμό όσων μεταναστών φθάνουν με «επικίνδυνο» τρόπο στη χώρα και αφήνονται ελεύθεροι προσωρινά.

Το πρόγραμμα αυτό τέθηκε σε εφαρμογή την επομένη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης που εμπόδισε την απογείωση μισθωμένου αεροσκάφους που επρόκειτο να μεταφέρει μετανάστες στο Κιγκάλι της Ρουάντας  από το Γουίλτσιρ.

Εν τω μεταξύ, βέβαιος για τη νομιμότητα των απελάσεων μεταναστών στη  δηλώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός,, μετά το μπλοκάρισμα της πρώτης πτήσης την τελευταία στιγμή.

Το ΕΔΔΑ έδωσε εντολή την περασμένη Τρίτη να σταματήσει η προγραμματισμένη απέλαση λίγων μεταναστών που είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος.

«Όλα τα δικαστήρια σε αυτή τη χώρα είπαν πως δεν βλέπουν να υπάρχει κάποιο εμπόδιο, κανένα δικαστήριο σε αυτή τη χώρα δεν έχει κρίνει παράνομη την πολιτική [κάτι] που ήταν πολύ, πολύ ενθαρρυντικό», δήλωσε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε πολύ σίγουροι για τη νομιμότητα, ότι αυτό που κάνουμε είναι σύννομο και θα ακολουθήσουμε [αυτή] την πολιτική», είπε.

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει ορισμένους μετανάστες στη χώρα της ανατολικής Αφρικής επικρίθηκε από αντιπάλους της, φιλανθρωπικές οργανώσεις, και θρησκευτικούς ηγέτες που λένε ότι είναι απάνθρωπο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει σειρά νομικών προκλήσεων σε δικαστήρια του Λονδίνου που σκοπό είχαν να αποτρέψουν την πραγματοποίησή του.

Η Βρετανία υποστηρίζει πως η συμφωνία ύψους 120 εκατ. στερλινών (147 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) που συνήψε με τη Ρουάντα θα σταματήσει τα επικίνδυνα ταξίδια μέσω της Μάγχης και θα συντρίψει το επιχειρησιακό μοντέλο των δικτύων διακίνησης ανθρώπων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε οδηγίες για ένα 12μηνο πιλοτικό πρόγραμμα που προβλέπει τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού για την επιτήρηση των ατόμων που φθάνουν παράνομα στη χώρα.

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως ορισμένοι από τους μετανάστες που επρόκειτο να αναχωρήσουν με την πτήση της Τρίτης για τη Ρουάντα θα βάλουν ηλεκτρονικό βραχιόλι.

πηγή cnn.gr