Η τοποθέτηση του προέδρου του Ν. Τ ΑΔΕΔΥ Δράμας στην συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ

 

Το διήμερο 13-14/10/2017 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η ετήσια καταστατική πανελλαδική  συνδιάσκεψη της ΑΔΕΔΥ.

Πήραν μέρος 39 Νομαρχιακά Τμήματα, 23 Ομοσπανδίες και 85 μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Την πρώτη ημέρα έκαναν εισηγήσεις οι καθηγητές πανεπιστημίου κ. Γιάννης Κουζής με θέμα ” Το εργασιακό περιβάλλον στην εποχή των μνημονίων” και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος με θέμα “Το νέο ασφαλιστικό σημείο και το μέλλον των συντάξεων”.

Την δεύτερη ημέρα έγινε συζήτηση των συμμετεχόντων για θέματα της επικαιρότητας που απασχολούν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κατά την -αναγκαστικά-σύντομη τοποθέτησή μου, αναφέρθηκα στα εξής θέματα:

  1. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ο νόμος 4369/16 – γνωστός ως νόμος Βερναρδάκη – είναι γενικά θετικός, περιλαμβάνοντας σημεία που αποτελούσαν αιτήματα των εργαζομένων , όπως  αξιολόγηση δομών, οργανογράμματα, στοχοθεσία, ολομέλειες τμήματος, αμφίδρομη αξιολόγηση, περιγράμματα θέσεων, κρίσεις για θέσεις ευθύνης.

Δυστυχώς, η εφαρμογή του νόμου έγινε απόπειρα να ξεκινήσει από την αξιολόγηση του προσωπικού, και μάλιστα με απειλή αποκλεισμού από τις μελλοντικές κρίσεις στελεχών, όσων δεν πάρουν μέρος στη διαδικασία. Αυτό αποτελεί πράξη εκφοβισμού και στοιχειοθετεί κίνηση ανταπεργίας, γεγονός που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας.

Με βάση την παραπάνω εκτίμηση, δεν είναι ορθό να ζητούμε την συνολική κατάργηση του νόμου, αλλά πρέπει να επιμείνουμε αποφασιστικά στην κατάργηση της σχετική εκφοβιστικής τροπολογίας.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να καταλήξει ΑΜΕΣΑ σε μια συνολική πρόταση για το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, πράγμα που αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας αλλά και ζητούμενο από την πλειοψηφία των συναδέλφων.

Σε αυτό μπορεί να είναι καθοριστική η παρέμβαση και οι επεξεργασίες του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, που απαρτίζεται από εξαιρετικούς συναδέλφους , οι οποίοι έχουν δώσει δείγματα γραφής με τις μέχρι τώρα επεξεργασίες τους σε μια σειρά σοβαρών ζητημάτων.

Το αν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές ή όχι από την κυβέρνηση, δεν αποτελεί δικό μας πρόβλημα, αλλά δεν μπορούμε συνεχώς να δίνουμε την εικόνα μιας στείρας άρνησης..

Επιπλέον, η ισοπεδωτική αντιμετώπιση κάποιων ζητημάτων, μας καθιστά αφερέγγυους στους συναδέλφους και δυσχεραίνει την αποτελεσματική διεκδίκηση αιτημάτων που θα μπορούσαν να μας προσφέρουν νίκες, τόσο πολύτιμες στην δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

  1. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΑΔΕΔΥ

Για μια ακόμη χρονιά, το κεντρικό μας όργανο παραμένει χωρίς προεδρείο. Αυτό δημιουργεί εικόνα αφερεγγυότητας και εγκυμονεί κινδύνους  μετατροπής της ΑΔΕΔΥ σε νέα ΕΦΕΕ..

Όλες οι παρατάξεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας στην άκρη τακτικισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες.

Ειδικά το ΠΑΜΕ, το ΜΕΤΑ και οι Παρεμβάσεις πρέπει να εξηγήσουν στους συναδέλφους γιατί ζητούν την ψήφο τους και στη συνέχεια αρνούνται την συγκρότηση προεδρείου, εξασφαλίζοντας, έτσι, την “επαναστατική” τους καθαρότητα…

  1. ΘΕΜΑ ΑΠΕΡΓΙΩΝ

Εδώ και καιρό ζούμε απεργιακές κινητοποιήσεις με ποσοστά συμμετοχής κάτω από το 10%.  Το αποτέλεσμα είναι να δίνεται η εικόνα πλήρους απαξίωσης των συνδικάτων, η εκάστοτε κυβέρνηση να μας λειδωρεί και να δημιουργείται κλίμα αποσυσπείρωσης.

Το θέμα των απεργιακών-και όχι μόνον- κινητοποιήσεων θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά. Αποτελεί κοινό τόπο πως θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι επί παντός  επιστητού, καθώς και καλά προετοιμασμένες  και όχι ευκαιριακές ντουφεκιές στον αέρα.

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Πληροφορήθηκα με δυσάρεστη έκπληξη πως οι  νομικές γνωμοδοτήσεις για τα θέματα της αξιολόγησης κόστισαν στην ΑΔΕΔΥ το απίστευτο ποσό των 18.000 ευρώ!! Το νούμερο αποτελεί πρόκληση, όταν η ομοσπονδία διαθέτει νομικούς συμβούλους διαθέσιμους με υποπολλαπλάσια πόσα. Είναι ανεπίτρεπτο να δαπανώνται τέτοια ποσά σε εποχές ισχνών αγελάδων, διότι εγείρονται ζητήματα χρηστής και λελογισμένης διαχείρισης των συνδρομών μας.

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Σε αντιδιαστολή με το παραπάνω θέμα, τα Νομαρχιακά Τμήματα παρουσιάζουν πλήρη οικονομική αδυναμία διότι δεν έχουν θεσμοθετημένους πόρους και πολλά φορές αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες, όπως την μετακίνηση των μελών τους. το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό ειδικά σε Περιφερειακές Ενότητες με μεγάλη έκταση. Πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση οικονομικής ενίσχυσης για να μπορούν τα Νομαρχιακά Τμήματα να μπορούν να επιτελούν το ρόλο τους, του ενδιάμεσου παράγοντα μεταξύ βάσης και Εκτελεστικής Επιτοπής.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΤ ΑΔΕΔΥ ΔΡΑΜΑΣ