Η τεχνητή νοημοσύνη εκτοπίζει τα μεγκαπίξελ από τα smartphones

Φωτογραφία νυχτερινού ουρανού τραβηγμένη από το έξυπνο κινητό Pixel 4 της Google. GOOGLE/THE NEW YORK TIMES

Πριν από λίγο καιρό, τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Samsung, στην κυριολεξία πανηγύριζαν για τον αριθμό των «μεγκαπίξελ» που κατάφερναν να στριμώξουν στις φωτογραφικές μηχανές των κινητών τηλεφώνων, έτσι ώστε να κάνουν ευκρινέστερες τις φωτογραφίες. Σήμερα όλοι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων μετέβαλλαν το ενδιαφέρον τους προς τους αλγορίθμους, την τεχνητή νοημοσύνη και τους ειδικούς αισθητήρες που συνεργάζονται προκειμένου να κάνουν τις φωτογραφίες μας ακόμα πιο εντυπωσιακές. Τι σημαίνει, πρακτικά, αυτό; Οτι τα κινητά μας «καταβάλλουν» μεγάλη προσπάθεια για να εξωραΐσουν τις φωτογραφίες μας, με την ελάχιστη δυνατή ανάμειξη του χρήστη.

Την Τρίτη, η Google παρουσίασε τις τελευταίες της προσπάθειες να καταστήσει ακόμα πιο έξυπνες τις φωτογραφικές μηχανές των έξυπνων κινητών της. Αποκάλυψε το Pixel 4 και Pixel 4XL, δύο καινούργιες εκδοχές του δημοφιλούς της κινητού τηλεφώνου, το οποίο κυκλοφορεί σε δύο διαφορετικές διαστάσεις οθόνης. Αν και οι συσκευές περιλαμβάνουν και νέα χαρακτηριστικά (hardware), όπως έναν παραπάνω φωτογραφικό φακό και έναν υπέρυθρο σαρωτή προσώπου για το ξεκλείδωμα της συσκευής, η Google επέλεξε να προβάλει, κυρίως, τη χρήση της λεγόμενης «υπολογιστικής φωτογραφίας» που αυτομάτως επεξεργάζεται τις λήψεις ώστε να αποκτήσουν πιο επαγγελματική εμφάνιση.

Μεταξύ των ιδιαίτερων δυνατοτήτων του Pixel 4, παραδείγματος χάρη, είναι η ρύθμιση που επιτρέπει τη φωτογράφιση του νυχτερινού ουρανού και των αστεριών. Προσθέτοντας έναν παραπάνω φακό, η Google ενίσχυσε ένα χαρακτηριστικό του λογισμικού, το Super Res Zoom, που επιτρέπει στους χρήστες να ζουμάρουν εικόνες, χωρίς, ωστόσο, να απολέσουν πολλές λεπτομέρειες.

Νυχτερινή όραση

Πέρυσι, ο τεχνολογικός κολοσσός εισήγαγε τη Night Vision (Νυχτερινή όραση), που κάνει τις φωτογραφίες που ελήφθησαν σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, να εμφανίζονται σαν να τραβήχτηκαν, χωρίς φλας, υπό φυσιολογικές συνθήκες. Σήμερα, με το Pixel 4, η Google εφαρμόζει μία παρόμοια τεχνική για τις φωτογραφίες του έναστρου νυχτερινού ουρανού. Στις αστρονομικές φωτογραφίες, η κάμερα αναγνωρίζει πότε ο ουρανός είναι εξαιρετικά σκοτεινός και λαμβάνει διαδοχικά μία σειρά φωτογραφιών, με πολύ μακριά έκθεση, προκειμένου να αιχμαλωτίσει περισσότερο φως. Ετσι, τώρα η φωτογραφική μηχανή του κινητού μπορεί να κάνει αυτό που έκαναν οι μεγάλες και ογκώδεις φωτογραφικές μηχανές με τους τεράστιους φακούς.

kathimerini.gr